Öztrak: “Güven olmayınca, bu hükümet daha çok faiz artırmak zorunda kalır”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öztrak: “Güven olmayınca, bu hükümet daha çok faiz artırmak zorunda kalır”
Yayınlama: 25.01.2024
2
A+
A-

Öztrak, TCMB’nin son 8 ayda politika faizini 36 bin 500 baz puan artırdığını belirterek, “Bugün yapılan son artışın ardından politika faizi yüzde 45’e çıktı. Bu faiz oranıyla Zimbabve, Arjantin ve Venezuela’nın ardından dünyada en yüksek faizine sahip 4. ülkeyiz.” ifadesini kullandı.

İç borçların faiz ödemesinin ise anapara ödemesinin üzerine çıktığını dile getiren Öztrak, “2026’da her 100 liralık iç borç anapara ödemesine karşı 274 lira faiz ödemesi yapılacağı tahmin ediliyor. Güven olmayınca, bu hükümet daha çok faiz artırmak zorunda kalır.” dedi.

Öztrak, aralık ayı bütçe verileri açıklandığında hazine nakit açığı ile bütçe açığı arasındaki farka dikkati çektiklerini hatırlatarak, değerlendirmesine şöyle devam etti:

“700 milyar TL’den fazla harcamanın 2023’te tahakkuk ettirilip, ödemesinin seçim yılı olan 2024’e aktarıldığını söylemiştik. Bu hafta açıklanan bütçe finansmanını gösteren verilere göre hükümet aralık ayında 730,9 milyar TL harcamayı tahakkuk ettirmiş ve ‘emanete’ almış; nakden ödenmesini 2024’e bırakmış. Bunun sonucunda 2023 sonu itibariyle emanet hesabındaki toplam para 792 milyar TL’ye ulaşmış. Bu harcama 2024 bütçesinde görünmeyecek ama 2024’te finanse edilecek.”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.