Orban Zelensky’ye ‘hızlı ateşkes’ önerdi

Stockholm, 3 Temmuz (Hibya) – Macaristan Başbakanı Kiev’e yaptığı sürpriz ziyaret sırasında ateşkesin barış görüşmelerini “hızlandıracağını” savundu.

Orban Zelensky’ye ‘hızlı ateşkes’ önerdi
Yayınlama: 03.07.2024
2
A+
A-

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'i Moskova ile bir barış anlaşmasına varabilmek için Rusya'ya karşı askeri operasyonları durdurmaya çağırdı.

 

Orban, on yılı aşkın bir süredir Ukrayna'ya yaptığı ilk ziyarette Zelensky ile sürpriz bir görüşme yapmak üzere Salı günü Kiev'e geldi. Görüşmenin ardından gazetecilere konuşan Orban, Zelensky'den “ateşkese varmak ve Rusya ile müzakerelere başlamak için bir ara vermenin mümkün olup olmayacağını düşünmesini istediğini, zira hızlı bir ateşkesin bu müzakereleri hızlandırabileceğini” söyledi.

Orban “Zelensky'ye bu konudaki dürüst cevabı için çok minnettar olduğunu” söyledi.

 

Macar başbakanı Zelenskiy'nin cevabını açıklamadı ancak Ukraynalı liderin Orban'ın ateşkes konusundaki hevesini paylaşması pek olası görünmüyor.

 

Savaş alanındaki kayıplarının artmasına ve bazı yardımcılarının itirazlarına rağmen Zelenskiy 2022'den bu yana Ukrayna'nın eski topraklarını,Kırım dâhil askeri güç kullanarak geri alacağı konusunda ısrar ediyor.

 

Ancak Zelenskiy bu hedeflerinden vazgeçmemiş olsa da, geçen ay Ukrayna'nın ” savaşı uzatmak istemediğini” ve “birkaç ay içinde masaya bir çözüm planı koyacağını” belirtti. Geçen hafta yaptığı devam yorumlarında ise Türkiye ya da BM gibi aracıların Moskova ile görüşmelere aracılık edebileceğini söyledi.

 

Orban çatışmanın başından beri böyle bir plan için bastırıyor. Onun liderliğindeki Macaristan, Kiev'e silah sağlamayı ya da Batı silahlarının sınırlarından Ukrayna'ya girmesine izin vermeyi reddetti. Budapeşte ayrıca AB'nin Moskova'ya yönelik 14 yaptırım paketinden birkaçını veto etmekle tehdit etti ve ancak Brüksel'den, bloğun petrol ambargosundan kısmi muafiyet ve nükleer enerji sektörünün gelecekteki paketlerden etkilenmeyeceği garantisi gibi tavizler aldıktan sonra önlemleri kabul etti.

 

Bu tutumlar Orban'ı Zelensky ve AB liderliği ile karşı karşıya getirdi. Cumartesi günü Magyar Nemzet gazetesinde yazdığı yazıda Orban,”Brüksel bürokratları bu savaşı istiyorlar, kendi savaşları olarak görüyorlar ve Rusya'yı yenmek istiyor lar” dedi.

Orban, Macaristan'ın Avrupa Konseyi dönem başkanlığını üstlenmesinden bir gün sonra Kiev'e gitti. “Macaristan dönem başkanlığının amacı Avrupa Birliği'nin karşı karşıya olduğu güçlüklerin çözümüne katkıda bulunmaktır. Bunedenle ilk seyahatim Kiev 'e oldu,” diyen Orban Salı günü Facebook sayfasında yaptığı açıklamada şunları söyledi

Zelenski'yi ateşkese zorlamanın yanı sıra Orban yüz yüze görüşmeyi, Budapeşte'nin Kiev'in dışlayıcı kültür politikaları nedeniyle ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğünü savunduğu Ukrayna'nın Transcarpathia'daki Macar azınlığının hakları için lobi yapmak için kullandığını söyledi. İkili ayrıca ticaret, enerji ve altyapı işbirliğini de ele aldı.

Orban gazetecilere”Geçmişteki tüm anlaşmazlıkları kapatmaya ve geleceğe odaklanmaya çalışıyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmek istiyoruz,” dedi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.