OPEC+ toplantısı öncesinde petrol fiyatları hafif yükseldi

İstanbul, 27 Mayıs (Hibya) – Petrol fiyatları Pazartesi günü Asya’daki erken işlemlerde yatay bir seyir izledi ve gözler 2 Haziran’da yapılacak OPEC+ toplantısına çevrildi. Üreticilerin yılın geri kalanında gönüllü üretim kesintilerini sürdürmeyi tartışması beklenen bu toplantı, petrol fiyatlarının geleceği için önemli sonuçlar doğurması bekleniyor.

OPEC+ toplantısı öncesinde petrol fiyatları hafif yükseldi
Yayınlama: 27.05.2024
0
A+
A-

Brent ham petrol Temmuz kontratı 11 sent artışla varil başına 82,23 dolara yükseldi. Daha aktif olan Ağustos kontratı ise 13 sent artışla 81,97 dolara yükseldi. ABD Batı Texas (WTI) vadeli ham petrol kontratları 13 sent artışla 77,85 dolara yükseldi.

OPEC Cuma günü yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin OPEC+ olarak bilinen toplantısının bir gün ertelenerek 2 Haziran'a alındığını ve çevrimiçi yapılacağını duyurdu.

Üreticiler, günlük 2,2 milyon varillik gönüllü üretim kesintilerinin yılın ikinci yarısına uzatılmasına yönelik önemli bir kararı tartışacaklar. OPEC+ ülkelerinden üç kaynağın belirttiği üzere, bu potansiyel uzatma petrol fiyatlarını önemli ölçüde etkileyebilir ve bu da konuyu büyük bir endişe ve dikkat konusu haline getirebilir.

Yıl sonuna kadar geçerli olacak günde 3,66 milyon varillik üretim kesintisi ile birlikte, üretim kesintileri küresel petrol talebinin yaklaşık yüzde 6,0'sına denk geliyor.

OPEC ve Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol talebindeki büyümeye ilişkin farklı beklentileri, yaklaşan OPEC+ toplantısına bir belirsizlik katmanı ekliyor. OPEC bir yıl daha günde 2,25 milyon varillik nispeten güçlü bir büyüme öngörürken, Uluslararası Enerji Ajansı günde 1,2 milyon varillik çok daha yavaş bir büyüme bekliyor. Bu beklenti farklılığının enerji piyasası üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

Brent geçen haftayı yaklaşık yüzde 2,0 düşüşle kapatırken, WTI ise bazı yetkililerin kalıcı enflasyonu kontrol etmek için gerekli olduğuna inanmaları halinde faiz oranlarını daha da sıkılaştırmaya istekli olduklarını gösteren Federal Rezerv toplantı tutanaklarının ardından hafta içinde yaklaşık yüzde 3,0 değer kaybetti.
 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.