OECD ülkelerinde yükselen enflasyon nedeniyle işgücü vergileri artıyor

İstanbul, 26 Nisan (Hibya) – Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) yeni raporuna göre, üst üste ikinci kez yüksek enflasyonun yaşandığı 2023 yılında, OECD ülkelerinde işgücü vergileri yükseldi.

OECD ülkelerinde yükselen enflasyon nedeniyle işgücü vergileri artıyor
Yayınlama: 26.04.2024
0
A+
A-

Ücretlerin Vergilendirilmesi 2024 raporu, işgücü gelirleri üzerindeki efektif vergi oranlarının çoğu OECD ülkesinde arttığını ve ortalama ücret kazanan bekar işçilerin vergi sonrası gelirlerinin 38 OECD ülkesinden 21'inde azaldığını ortaya koyuyor. 

Ülkelerin çoğunda, işgücü vergilendirmesindeki artış esas olarak kişisel gelir vergisindeki artışlardan kaynaklandı. Nominal ücretlerin 38 OECD ülkesinin 37'sinde artış göstermesine karşın, enflasyonun tarihi seviyelerin üzerinde kalması nedeniyle 18 OECD ülkesinde reel ücretlerin düşmesi endişe verici bir eğilim olarak ortaya çıktı. Bu eşitsizlik, vergi sistemlerinin kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi ihtiyacının altını çiziyor. 

Yeni OECD analizi, işgücü maliyetlerinin bir yüzdesi olarak hem çalışanlar hem de işverenler tarafından ödenen işgücü üzerindeki toplam vergiler, eksi aile yardımları olarak tanımlanan işgücü vergi takozunun ülkeler arası karşılaştırmasına odaklanmaktadır. Gelir düzeyi ve bileşimine göre değişen sekiz hane tipini inceliyor. 

Ortalama ücret alan bekar bir işçi için OECD ülkelerindeki ortalama vergi dilimi yüzde 34,8 ve 2023 yılında Belçika'daki yüzde 53'ten Kolombiya'daki yüzde 0'a kadar değişmektedir. Bu hane tipi için ortalama vergi dilimi 2022'ye göre 0,13 puanlık kayda değer bir artarak üst üste ikinci yıl önemli bir yükselişe işaret etti ve sorunun ciddiyetini vurguladı.

 


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.