Norveç, tutuklama emri çıkarsa Netanyahu’yu tutuklayacak

Oslo, 22 Mayıs (Hibya) – Norveç hükümeti, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin tutuklama emri çıkarması ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Norveç’e gelmesi halinde onu tutuklayacağını açıkladı. Açıklama Norveç Dışişleri Bakanı tarafından yapıldı.

Norveç, tutuklama emri çıkarsa Netanyahu’yu tutuklayacak
Yayınlama: 22.05.2024
2
A+
A-

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan dün mahkemeden Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri şüphesiyle tutuklama emri çıkarmasını istedi. Savcı ayrıca 7 Ekim'de İsrail'e yönelik bir saldırıda cinayet, tecavüz ve işkence olaylarına karıştıkları şüphesiyle üç Hamas lideri hakkında da tutuklama emri çıkarılmasını istedi.

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide Norveç TV2 kanalına verdiği bir mülakatta Netanyahu ya da Hamas liderlerinin Norveç'e gelmeleri halinde, mahkemenin tutuklama emri çıkarması durumunda hükümetin onları tutuklamak zorunda olduğunu söyledi.

Şu ana kadar başka hiçbir Avrupa ülkesi konuyla ilgili açıklamalarında bu kadar kategorik olmamıştı. UCM 124 ülke üye. İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri ise bu ülkeler arasında yer almıyor.

Öte yandan Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide bugün X' te yaptığı duyuru ile Filistin Devleti'ni tanıyacağını duyurdu.

Eide paylaşımında ''İki devletli bir çözüm hem İsrail hem de Filistin için barışa giden tek geçerli yoldur. Bu kritik noktada, tanıma kararımız bölgesel barış için kapsamlı bir plana yönelik çalışmaları desteklemektedir.'' dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.