Moody’s sessiz kaldı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s değerlendirme takviminde yer alan 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir güncelleme yapmadı.

Moody’s sessiz kaldı
Yayınlama: 18.12.2023
0
A+
A-

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's değerlendirme takviminde yer alan 15 Aralık’ta Türkiye’nin kredi notu ve görünümünde herhangi bir güncelleme yapmadı. Böylece Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyenin altı kademe altı olan B3’te, görünümü ise durağanda kalmaya devam etti. Kredi derecelendirme kuruluşlarının yıllık takvimlerinde ülkelerin kredi notu ve görünümleri için tarih vermesi kesin olarak güncelleme yapılacağı anlamına gelmezken belirtilen tarihler dışında da değerlendirme yapılabiliyor. Son dönemde makroekonomik göstergelerin iyileşmeye devam ettiğini, yabancı ilgisinin artmaya başladığını ve bunun CDS primlerine çok net şekilde yansıdığını unutmamak gerekir. Dolayısıyla Moody’s’in güncelleme yapmaması moral bozabilecek olsa da şartları topyekûn değiştirmeyecektir. Kaldı ki tarihsel olarak bakıldığında kredi derecelendirme kuruluşlarının attığı adımların piyasaların gerisinde kalabildiğinin de altını çizmek gerekir.

Yeni haftanın odak noktasında ise Perşembe günkü PPK toplantısı yer alıyor. TCMB’nin yılın son PPK toplantısında faiz artırımlarına devam etmesi bekleniyor. Özellikle 12 ay sonrası için enflasyon beklentisinin son dönemde yönünü aşağı çevirerek kontrol altında görünmesi daha limitli bir faiz artırımı yapılacağına işaret ediyor. Bu kapsamda ortalama piyasa beklentisi politika faizinin %40’tan %42,5 seviyesine yükseltileceği yönünde. Faizlerin ulaşması beklenen zirve seviye ise %45 olarak tahmin ediliyor. Piyasanın 12 aylık %41,2'lik enflasyon beklentisine kıyasla bileşik politika faizini %57'e çıkaracak olan bu önemli faiz artışının ekonomiyi hükümetin öngördüğü dezenflasyon yörüngesine (2024 sonunda %36) doğru yönlendirmesi muhtemel görünüyor.

TL: Moody’s’in herhangi bir güncelleme yapmaması bir miktar moral bozabilecek olsa da makro görünüm iyileşmeye devam ettiği için bunun kurlarda kalıcı bir bozulma getirmesini beklememek gerekir. Diğer taraftan kuvvetli faiz artırımları sonrasında enflasyon beklentilerinin ise kontrol altına alınmaya başladığını görüyoruz. Bu noktada Cuma günü TCMB’nin açıkladığı Aralık ayı piyasa katılımcıları anketinde cari yıl sonu enflasyon beklentisi %67,23’ten %65,39’a, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi ise %43,94’ten %41,23 seviyesine geriledi. Para politikası açısından piyasalar özellikle 12 sonrası için enflasyon beklentisini yakından takip ediyor. Burada geri çekilmenin sürmesi TCMB’nin faiz artırımlarını azaltarak yakın zamanda sonlandıracağına yönelik piyasa beklentisi ile uyumlu bir tablo çiziyor.   

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız haftaya oldukça zayıf bir başlangıç yapan BIST-100 endeksi ilk üç işlem gününde %5’e yakın değer kaybına uğradı. Fed toplantısının ardından ise küresel risk iştahında yaşanan toparlanma ve yurt içinde Moody’s’e ilişkin beklentiler görünümü tamamen değiştirdi. Bu kapsamda son iki işlem gününde sergilenen güçlü performans haftanın artı bölgede (+%1,0) kapatılmasını sağladı. Moody’s’in herhangi bir güncelleme yapmaması ile haftaya başlarken risk iştahının düşük kalması sürpriz olmayacaktır. Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarından bağımsız olarak son dönemde yabancı ilgisinin zaten artmaya başladığını ve bunun CDS primlerine çok net şekilde yansıdığını unutmamak gerekir. Dolayısıyla Moody’s’in güncelleme yapmaması şartları topyekûn değiştirmeyecektir. Teknik açıdan endeksin 7875 puanın üzerinde kalmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Yukarıda ise 8000 ve 8150 dirençlerini takip edeceğiz.

BIST-30 en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 8779.25 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8718, 8648, 8587 ve 8516 destek olarak izlenebilir. 8841, 8911, 8973 ve 9043 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli VİOP kontratı

Günü 29.3623 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 29.333, 29.274, 29.2155 ve 29.157 destek olarak izlenebilir. 29.3915, 29.4505, 29.509 ve 29.568 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak Ünlü & CO


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.