Mobilet’te tiyatro takviminin öne çıkan etkinlikleri

Tek kişilik performanslardan, ensemble oyunlara, kabare tiyatrosundan doğaçlama performanslara kadar İstanbul’da tiyatro sezonu dopdolu geçecek.

Mobilet’te tiyatro takviminin öne çıkan etkinlikleri
Yayınlama: 01.10.2023
3
A+
A-

Geçen sezonlara damga vuran oyunlardan, prömiyer yapan gösterilere kadar Mobilet’te tiyatro takviminin öne çıkan etkinlikleri şöyle;

Yaşadığı dönemde gösterdiği güçlü duruşuyla kendine hayran bırakan Lillian Hellman'ın McCarthy çetesinin 1950’lerde yaratığı baskı sebebiyle kısıtlanmış sanat ve politikayla savaşını anlatan “Güneyli Bayan” Rutkay Aziz’in rejisi ve Dolunay Soysert ile birlikte sergilediği performansıyla 5 Ekim’de Duru Tiyatro Ataşehir’de, 26 Ekim’de ise Trump Sahne’de seyirciyle buluşacak.

İngiliz yazar George Orwell'in 1949 yılında yayınlanan ve kısa sürede kült mertebesine erişmiş eserinden uyarlanan 1984-Büyük Gözaltı, yönetmen koltuğunda Rutkay Aziz ve devleşen kadrosuyla 7 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde, 12 Ekim’de House of Performance’ta, 15 Ekim’de Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde ve 19 Ekim’de Trump Sahne’de olacak.

Nobel Edebiyat Ödülü Sahibi Yazar ve Tiyatro İnsanı Dario Fo’nun en fazla sahnelenen oyunları arasında yer alan “Ödenmeyecek, Ödemiyoruz!” Füsun Demirel’in çevirisi ve Ebru Kara’nın rejisiyle, 9 Ekim’de Trump Sahne’de olacak. Küçük çocukları için en iyisini yapmaya çalışırken kendilerini birbirlerine karşı çatışma içinde bulan bir ailenin komedisi olan Fanatik, 10 Ekim’de Trump Sahne’de, 14 Ekim’de Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde, tiyatroseverlerle buluşacak.

Ece Temelkuran’ın aynı adlı kitabından, Selen Uçer ve Seray Şahiner’in uyarladığı “Bütün Kadınların Kafası Karışıktır” 10 Ekim’de Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde, 17 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde ve 23 Ekim’de Trump Sahne’de kadınların küçük, komik, bölük pörçük öykülerini anlatacak. Nazım Hikmet'in Ölümünün 50. yıl dönümü için Genco Erkal’ın uyarlayıp yönettiği ve Tülay Günal ile birlikte sahnelediği “Yaşamaya Dair”, 4 Ekim’de House of Performance’ta, 13 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde ve 27 Ekim’de KKM Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi’nde seyirciyle buluşacak.

David Mamet'in yazdığı Oleanna’dan Kayhan Berkin’in uyarladığı “Sınırlar” 3 Ekim’de, Turgut Özakman'ın 1987 yılında kaleminden dökülen “Deliler” oyununu günümüze taşıyan ve DasDas’ı ele geçiren “Deli Bayramı” 8 Ekim’de, Deniz Kaptan’ın Kadın Hikâyeleri kitabından seçilen monologlardan sahneye uyarlanan “Tut! Bırak!” 9 Ekim 20.30’da, köyden şehre göç eden kalabalık bir ailenin şehirle mücadelesini, ailenin en küçük kızı Dirmit’in gözünden anlatan, Latife Tekin’in aynı isimli romanından sahneye uyarlanan “Sevgili Arsız Ölüm-Dirmit” 10 Ekim 20.30’da, Bertolt Brecht’in Shen Te/Shui Ta karakteri üzerinden inşa ettiği ve iyi-kötü karşıtlığını sunduğu “Sezuan’ın İyi İnsanı” 10 Ekim saat 21.00’de, yedi kadının özgürlükleri için yan yana durduğu, el ele verdiği, hayatları pahasına mücadele ettiği ama şarkılarını söylemekten asla vazgeçmediği “Dünya Yerinden Oynar” 13 Ekim’de, Sarı Sandalye’nin JD. Salinger’ın “Franny ve Zooey” öykülerinden esinlenen oyunu “F&Z”, 13 Ekim’de,  Edmond Rostand’ın unutulmaz eseri Cyrano (Cyrano De Bergerac) Ahmet Sami Özbudak’ın yönetmenliğinde ve Bülent Emin Yarar’ın muhteşem performansıyla 14 Ekim’de izleyicinin karşısına çıkacak.

Vasıf Öngören’in kaleminden ve Şener Şen’in unutulmayacak performansıyla “Zengin Mutfağı” 16 Ekim saat 20.30’da, Özden Selim Karadana’nın rejisiyle “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler” 16 Ekim saat 21.00’de, Murat Gülsoy’un aynı adlı romanından, Ceren Boz ve Nagihan Gürkan tarafından sahneye uyarlanan “Yalnızlar İçin Çok Özel Bir Hizmet” 21 Ekim’de, 26. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında, Işıl Kasapoğlu’nun 30 yıl önce tasarladığı ve Semaver Kumpanya’nın hayata geçirdiği “İstanbul Mon Amour” projesinin parçası olan “Güzel Son” 25 Ekim saat 20.30’da, Kafka’nın “Dava”sını, yeniden görülmek üzere modern hayatın labirentlerine geri döndüren “Joseph K.” 26 Ekim’de, korkuyu odağına alan, gerçek hayatın, insan ve hayvan arasındaki ilişkinin yakın bir örneği olan “Ben Çoktan Gidersiniz Sanmıştım” 27 Ekim’de, yüzlerce yıldır, Anadolu toprakları üzerinde “homojen” bir toplum yaratma adına oradan oraya savrulan, zorunlu olarak göç ettirilen insanları, dilleri, dinleri sürgünlerin göç yollarını, göç yollarında söylenen şarkılarla anlatan “Ashura” 31 Ekim 20.30’da ve ilk gösterimini 25.İstanbul Tiyatro Festivali’nde yapan TiyatroDEA’nın ikinci yapımı “Gabriel’in Düşü” 31 Ekim saat 21.00’de DasDas’ta farklı sahnelerde seyirciyle buluşacak.

Duru Tiyatro’nun ekim programında bu ay birbirinden keyifli yapımlar yer alıyor. Yönetmenliğini Emre Kınay’ın üstlendiği, Sedef Şahin ve Hakan Bilgin’in birlikte rol aldığı, ‘’Dönme Dolap” 6 Ekim ve 20 Ekim’de, birbirini deliler gibi seven Mitchell Lovell ve Arlene Miller’ın, Arlene’in kocası Paul’ü ortadan kaldırmak için kurdukları cinayet planının suya düşmesini konu alan “Otelde Cinayet” 7 Ekim ve 21 Ekim’de, Emre Kınay & Başak Akan'ın yönettiği “Nihayet Bitti” tiyatro oyunu 13 Ekim’de Duru Tiyatro Ataşehir Watergarden Performans Merkezi'nde sahnelenecek.

İstanbul’un ikonik sinema salonlarından Bakırköy Avşar Sinamalar Kompleksi’ni dönüştüren House of Performance, Bakırköy’de tiyatroseverlerin yeni adresi oluyor. Federico Garcia Lorca'nın ünlü eseri “Bernarda Alba'nın Evi” adlı oyundan yola çıkılarak Pelin Temur tarafından yazılan “Bernarda” 7 Ekim’de,  Metin Zakoğlu’nun seyirciye rol verdiği interaktif oyunu “Bir Delinin Hatıra Defteri” 8 Ekim’de, Oğuz Atay’ın derinlikli ve eğlenceli diliyle yazılan, kendisini yıllar sonra bir kez bir vesikalık fotoğrafta gördüğü babasına benzeten 40’lı yaşlarındaki Mustafa’nın amcasıyla karşılaşarak unuttuklarını sorgulamasını anlatan “Bir Alzheimerın Anıları” 13 Ekim'de, farklı toplumsal sınıflardan gelen M.C ve F.G’nin aynı çıkmazlarda dolaşan öyküsü “Ne Evet Ne Hayır” 14 Ekim’de, Eksi Onaltı Kollektif’in iki kişilik yapımı “Sen Diye Biri Vardı” 18 Ekim’de, büyük bir kumarhane zincirinin dijital teknolojilerinden sorumlu bir veri analisti olan Rose Leilani’nin ilk ve tek oyunu olan, iki arkadaşın çalınan sanal kimlikleriyle işlenen suçların hayatlarını karartmasını anlatan “Kim Bu Ben”, 19 Ekim’de, Ayça Güçlüten’in aynı adlı romanından uyarlanan “Disko Topu” 21 Ekim’de, “Yılın En İyi Kadın Performansı” ve ” Yılın Tiyatro Kadın Oyuncusu” ödüllerinin sahibi oyun “Celile” 22 Ekim’de, yeni sezonda yepyeni gösterisi “Bişidicem” ile hazır ve nazır olan Cem Eroğlu, 22 Ekim’de, Tennessee Williams’ın “A Streetcar Named Desire” oyunundan esinlenilerek kaleme alınan “Ölümün Tersi Arzudur” 29 Ekim’de House of Performance’ta.

Francis Veber’in 2 perdelik komedi oyunu Münasebetsiz, 4 Ekim’de Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’ne, 17 Ekim’de ise Duru Tiyatro'ya konuk oluyor. Tiyatroseverleri kahkahaya boğacak oyunda bir tetikçi birini vurmak üzere otel odasına yerleşir. İşini yapmak üzere hazırlanırken yan odada intihar etmek üzere olan adam tetikçinin bütün planlarını bozmaya başlar. Yan odadan gelen davetsiz misafir kendi hayatının dertlerine tetikçiyi ortak etmesiyle yanlış anlaşılmaların arkası kesilmez.

Aziz Nesin klasiği Tut Elimden Rovni, 3 Ekim’de ve 21 Ekim’de Şişli Oda Tiyatrosu’na ve 5 Ekim’de Caddebostan Kültür Merkezi’ne konuk oluyor. Üstün Akmen Ödülleri Yılın Umut Veren Oyuncusu Ödülleri, Savaş Alp Başar ve Cansu Tekoluk’un sahnede olduğu, Aziz Nesin'in ilişkileri cambazlığa benzettiği klasik eseri, Kemal Başar yorumuyla sahnelerde. Cem Özer, Kemal Başar ve Zeynep Gülmez’in başlıca rollerini oynadığı kahkaha tufanı “Çılgın Zamanlar” 6 Ekim’de Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde, genç yaşta dramatik bir şekilde hayata gözlerini yuman Amy Winehouse’un son 3 gününü anlatan Bana Amy De – Amy Winehouse Müzikali ise 13 Ekim’de Barış Manço Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşuyor.

Cinselleşemeyen ülkenin insanları ve durumları üzerine edepsiz bir komedi sunan Metin Zakoğlu'ndan “Edepsiz Komedi” 6 Ekim’de ve bir barda çalışan garson kızla, barın kapanma saatinden on yedi dakika önce oraya gelen müşteri arasında geçen, modern insanın güvenden yoksun ilişkileri üzerine yepyeni söylemler getiren “Peynirli Yumurta” ise 17 Ekim’de Cafe Theatre Kartal İSTMarina’da tiyatroseverleri güldürecek.


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.