Maria Turri’nin semineri seyirciyle buluştu

Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?” başlıklı kurumsal tiyatrolarda seyirci politikaları araştırmaları çerçevesinde bir seminer verdi.

Maria Turri’nin semineri seyirciyle buluştu
Yayınlama: 22.05.2024
0
A+
A-

Londra Shakespeare Globe Theater’da tiyatro ve psikoloji dallarında çalışmalar yapan Londra Queen Mary Üniversitesi’nde Yaratıcı Sanatlar ve Ruh Sağlığı Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Dr. Maria Grazia Turri, İBBŞT Çağdaş Gösteri Sanatları Merkezi ve Beykoz Üniversitesi iş birliğiyle, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde “Tiyatro, kahkaha ve bilinçdışı: Komedi Nasıl Güçlendirir ve Neyi Reddeder?” başlıklı kurumsal tiyatrolarda seyirci politikaları araştırmaları çerçevesinde bir seminer verdi.

Maria Turri, tiyatroda seyirci deneyiminin, bilinçdışını da içeren karmaşık algı süreçlerini kapsadığını, seyircilerin bilinçdışı duygulanımlarının tiyatronun sosyal değerinin taşıyıcısı olduğunu ve henüz bu konunun çok fazla çalışılmadığını aktardı.

Turri’ye göre tiyatrodaki bilinçdışı duygulanımsal süreçler, psikanalitik aktarımı aynalamakta. Karakter, oyuncu ve seyircinin bilinçdışı süreçleri birbirini dönüştürmekte.

Maria Turri seminerde Londra Shakespeare Globe Theater’da seyircilerin erken modern tiyatro metinlerindeki komik karakterlere nasıl tepki verdiklerini incelediği deneysel çalışmayı, örneklerle aktardı. Trajik olanla komik olanın seyirci tarafından nasıl güçlü ya da zayıf algılandığına dair bilgiler verdi. Bu verilerin istatistiksel açıdan kanıtlanabilir veriler olduğunu aktardı.

Maria Turri’nin semineri seyirciyle buluştu


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.