MareNostrum 5’in açılışı, İspanya Başbakanı Sanchez’in katılımıyla gerçekleşti

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MareNostrum 5’in açılışının İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in de katılımıyla gerçekleştiğini bildirdi.

MareNostrum 5’in açılışı, İspanya Başbakanı Sanchez’in katılımıyla gerçekleşti
Yayınlama: 04.01.2024
0
A+
A-

Bakan Kacır açıklamasında, “Bilim ve teknolojide kritik bir iş birliğine daha katıldık. Barselona Süper Bilgisayar Merkezi bünyesinde, orta ve yüksek segmentte yaklaşık 380.000 dizüstü bilgisayara eşdeğer güçte ve toplam 314 petaflop performansa sahip olan MareNostrum 5'in açılışı, İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in de katılımıyla gerçekleşti.” dedi.

Şubat 2024'te genel kullanıma açılacağını söyleyen Bakan Kacır şunları söyledi:

“Dünya sıralamasında 8. sıraya yerleşen bu süper bilgisayar, yapay zekadan iklim değişikliğine, yenilenebilir enerjiden sağlık bilimlerine kadar geniş bir alanda bilim insanlarımıza ve endüstrimize hizmet edecek. Türkiye olarak EuroHPC Ortak Girişimine katılımımız sayesinde, TRUBA ulusal süper bilgisayar hizmetine ek olarak dünyanın sayılı süper bilgisayarlarından biriyle doğrudan çalışma ayrıcalığına sahibiz. Şubat 2024'te genel kullanıma açılacak olan bu sistem, bilim ve teknoloji alanında ülkemize dünya çapında yeni kapılar açacak. Hayırlı olsun!”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.