Küresel Üretim Satın Alma Yöneticileri Endeksi: “Çin ekonomisi toparlanıyor “

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu, 6 Ekim’de “Eylül Ayı Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi”ni yayımladı.

Küresel Üretim Satın Alma Yöneticileri Endeksi: “Çin ekonomisi toparlanıyor “
Yayınlama: 06.10.2023
4
A+
A-

Çin Lojistik ve Satın Alma Federasyonu, 6 Ekim'de “Eylül Ayı Küresel İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi”ni yayımladı.

Küresel ekonomi zayıf bir toparlanma sürecinde

Verilere göre, küresel imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi hafif yükselmeye devam etti, ancak endeks seviyesi hâlâ yüzde 50'nin altında seyrediyor. Bu da küresel ekonominin toparlanmasının zayıf olduğu ve toparlanmanın hızlanması gerektiği anlamına geliyor.

Eylül ayında küresel imalat satın alma yöneticileri endeksi önceki aya göre 0,4 puanlık artışla yüzde 48,7 oldu.

Çin Politika Bilimi Araştırma Topluluğu Ekonomi Politikası Komitesi Direktör Yardımcısı Xu Hongcai, “Dünya ekonomisi genel olarak zayıf bir toparlanma sürecinde. Büyük ekonomilerdeki makroekonomik politikaların olumsuz etkilerine dikkat etmeli ve iş birliğini güçlendirmeliyiz.” dedi.

Asya’nın verileri artıyor

Asya'da imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi yüzde 50'nin biraz üzerinde yükselmeye devam ediyor. Ancak ABD, Afrika ve Avrupa'daki endeksler yüzde 50'nin altında. Özellikle Avrupa'da bu endeks, geçen aya göre 0,4 puan artarak yüzde 45,1'e çıktı ve 14 aydır yüzde 50'nin altında seyrediyor. Afrika'da ise endeks, bir önceki aya göre 1 puan düşerek yüzde 48,4'e geriledi.

ABD’de imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi, bir önceki aya göre 1 puan artarak yüzde 48,9 oldu. Bu, ABD imalat sanayinin sürekli bir toparlanma eğiliminde olduğunu, ancak bu toparlanmanın nispeten zayıf olduğunu gösteriyor.

Asya'da ise endeks, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 50,8'e yükseldi ve 9 aydır yüzde 50'nin üzerinde seyrediyor. Bu, Asya imalat sanayinin istikrarlı bir büyüme içinde olduğunu kanıtlıyor. Özellikle Çin'de bu endeks, 4 aydır artış eğilimde.

Xu Hongcai, Çin'in imalat satın alma yöneticileri endeksi başta olmak üzere yatırım, tüketim ve dış ticaret gibi kritik ekonomik verilerindeki artışın Asya bölgesine güçlü bir destek oluşturacağını ifade etti.

Asya Kalkınma Bankası kısa süre önce “2023 Asya Kalkınma Görünümü” ek raporunu yayımladı. Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmekte olan ekonomilere ilişkin iyimser bakışın devam ettiği raporda, bu yıl gelişmekte olan ekonomilerin yüzde 4,7 oranında, Çin ekonomisinin ise yüzde 4,9 oranında büyümesinin beklendiği kaydedildi. Uzmanlar, ABD Doları’ndaki faiz artışları, talepte yaşanan daralmalar ve enflasyonist baskılar gibi faktörlerin Asya'daki gelişmekte olan ekonomileri olumsuz etkilemeye devam ettiğine, Japonya ve Kore Cumhuriyeti'nde imalat sektöründeki düşüş eğiliminin sürdüğüne dikkat çekti.

 


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.