Küresel piyasalarda petrol fırtınası

Dün ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdamın öncüsü kabul edilen ADP tarım dışı istihdam beklentilerin altında 89K olarak açıklanırken, imalat, profesyonel iş hizmetleri, ticaret, ulaşım ve kamu hizmetleri sektörlerinde istihdamın azaldığı görülürken en çok istihdam artışı sağlık sektöründe gerçekleşmiş.

Küresel piyasalarda petrol fırtınası
Yayınlama: 05.10.2023
16
A+
A-

Dün ABD’de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdamın öncüsü kabul edilen ADP tarım dışı istihdam beklentilerin altında 89K olarak açıklanırken, imalat, profesyonel iş hizmetleri, ticaret, ulaşım ve kamu hizmetleri sektörlerinde istihdamın azaldığı görülürken en çok istihdam artışı sağlık sektöründe gerçekleşmiş. Fabrika siparişleri ise aylık bazda beklentilerin üzerinde %1.2 artış gösterdi. Büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisi 50.1 puan, ISM hizmetler PMI verisi ise 53.6 puan ile hemen hemen beklentiler dahilinde açıklandı. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4.88 seviyesinden geri çekilirken bu sabah itibariyle %4.73 seviyelerinden işlem görmekte. Dolar endeksi ise kritik seviyeleri kıramayınca kar satışlarına başladı. Dolar endeksinde 107.00 seviyesi artık bizim için çok kritik. Eğer bu seviye aşılmaz ise küresel bazda dolar diğer para birimleri karşısında değer kayıplarını sürdürebilir. Euro Bölgesi’nde ÜFE aylık bazda %0.6, yıllık bazda ÜFE ise %-7.6’dan %-11.5’e gerileyerek hemen hemen beklentiler dahilinde açıklanırken, perakende satışların aylık bazda %1.2 azaldığını izledik. Büyümenin öncü göstergelerinden hizmetler PMI verisi beklentilerin üzerinde 48.7 puana yükselirken, hizmetler sektörü üst üste 2. ayında da daralma gösterdi. Doların küresel bazda değer kaybına paralel Eur/Usd ve Gbp/Usd paritelerinde yükseliş yaşanırken küresel bazda tahvil faizlerindeki düşüşün borsalar üzerindeki faiz baskısını hafifletmesiyle borsalarda genel olarak yükseliş hakimdi. Avrupa borsaları günü karışık kapatırken, ABD endeksleri yükseliş yaşadı. Asya borsaları da küresel piyasalara ayak uydurarak alıcılı kapatmayı başardı. Dün piyasalarda petrol rüzgarı esti. OPEC toplantısında arz kesintisinin aynen devam ettirilmesi kararı alınırken Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, Rusya'nın gönüllü petrol üretim kesintilerini derinleştirmeyi ya da üretimi arttırmayı gelecek ay değerlendireceğini söylemesi arz tarafında belirsizlik oluştururken petrol fiyatlarında sert satış görüldü. Arz kesintileri beklenildiği gibi 3. çeyrekte günlük 3 milyona çıkacaksa petrolde bu satışların devam etmesi pek mümkün gözükmüyor. Piyasada panik satışlarının ön plana çıktığını izliyoruz daha çok. Arz tarafında kesintiden vazgeçilmediği sürece petrol fiyatlarındaki artışın devamını bekliyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizi ve dolar endeksinde gördüğümüz düşüşler sonrası altın ve gümüşte toparlanma yaşanıyor ancak hareketlerin zayıf kalması değerli metaller yükselse bile bunların tepki alımından öteye çok fazla gidemeyeceğini bize gösteriyor.

 

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 211K gelmesi beklenirken, ticaret dengesinin -60.5B açıklanacağı tahmin edilmekte. Fed üyelerinden de Barr’ın Cleveland’da yapacağı konuşma takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Almanya Merkez Bankası Başkanı Nagel’in konuşması izlenecek.

Kaynak Gedik Yatırım


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.