Küresel piyasalar ABD’den dayanıklı mal sipariş verilerini bekliyor

Dün ABD’de veri akışı yoğundu. Konut piyasasına ilişkin açıklanan verilerde konut fiyat endeksi aylık bazda beklentilerin üzerinde %0.8 açıklanırken, yeni konut satışları beklentilerin altında 675 bin adete gerilerken veri son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Küresel piyasalar ABD’den dayanıklı mal sipariş verilerini bekliyor
Yayınlama: 27.09.2023
3
A+
A-

Dün ABD’de veri akışı yoğundu. Konut piyasasına ilişkin açıklanan verilerde konut fiyat endeksi aylık bazda beklentilerin üzerinde %0.8 açıklanırken, yeni konut satışları beklentilerin altında 675 bin adete gerilerken veri son 6 ayın en düşük seviyesine geriledi. S&P/CS karmaşık-20 konut fiyat endeksi ise yıllık bazda hemen hemen beklentiler paralelinde %0.1 açıklanırken, Richmond imalat endeksi beklentilerin üzerinde 5 puan olarak gerçekleşti. CB tüketici güven endeksi ise beklentilerin altında 103.0 puanda kaldı. ABD Senatosu dün gece yaptığı oturumda, federal hükümeti 17 Kasım'a kadar finanse edecek teklifi tartışmaya başlamayı 77'ye karşı 19 oy ile kabul etti. Ancak ABD’de Pazar gününe kadar gerekli anlaşmalar sağlanamazsa hükümetin kapanması ile karşı karşıya kalacak. ABD  yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş eğilimi devam ederken ABD  yıllık tahvil faizleri bu sabah sınırlı geri çekilerek %4.51 seviyesinden işlem görmekte. Dolar endeksinde ise yükseliş eğiliminin devam ettiğini izliyoruz.  Dolar dün de hemen hemen tüm para birimleri karşısında değer kazanımını sürdürdü. Doların sert değer kazanımının devam etmesiyle birlikte değerli metallerde düşüş eğilimi sürdü. Altın ve gümüş önemli destek seviyelerine gerilerken doların gücünü koruması ve faiz baskısının artması halinde daha sert satışlar gelebilir teknik seviyelere dikkat edeceğiz. Petrol fiyatları arz baskısı nedeniyle güçlü kalmaya çalışırken önemli direnç bölgesinin hemen altında tutunmaya devam ediyor. Bugün ABD’de Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanacak haftalık ham petrol stoklarının 0.7 milyon varil azalması beklenirken gelecek stok verileri kısa vadede petrol fiyatlarında volatiliteyi artırabilir. Küresel piyasalarda faiz baskısının artması ve küresel büyüme endişeleri küresel borsalarda satış baskısını artırmaya devam ediyor. Avrupa ve ABD borsalarında satış baskısı artarken Çin’de sanayi sektörü karlılık büyümesinin % 17,2 ile son 1 yılın en yüksek seviyesine çıkması Asya borsalarında moralleri azda olsa düzeltti ve Asya borsalarının günü alıcılı kapattığını izledik. Çin Merkez Bankası (PBOC) Para Politikası Komitesinin üç ayda bir yaptığı toplantı sonrasında likiditeyi makul ölçüde bol tutacağını ve istikrarlı kredi genişlemesini sürdüreceğini söylemesi de Asya borsalarını yukarı yönlü destekleyen unsur oldu.

 

Bu sabah açıklanan veride Almanya’da GFK tüketici güven endeksi beklentilerin altında -26.5 puan açıklanırken ekonomik gidişata yönelik güven eğiliminin bozulmaya devam ettiğini izledik. Bugün ABD’de hem büyümeyi hem enflasyonu harcamalar yoluyla etkileyecek çekirdek dayanıklı mal siparişlerinin aylık bazda %0.2 açıklanması beklenirken, dayanıklı mal siparişlerinin ise %0.5 azalacağı tahmin ediliyor. Fed üyelerinden de Kashkari’nin açıklamaları yakından takip edilecek.

Kaynak Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.