Küresel piyasalar

ABD’de açıklanan veriler ile şirket bilançoları sonrasında pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 17.11.2023
2
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD'de açıklanan veriler ile şirket bilançoları sonrasında pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi. Ağ, bulut ve siber güvenlik çözümleri sunan şirket Cisco Systems'in hisselerinin, bilançosundaki zayıf yönlendirmeler sonrasında yaklaşık yüzde 10 düştü. ABD'li perakende devi Walmart'ın hisseleri de yıl genelindeki kazanç tahminini düşürmesinin ardından yüzde 8'den fazla değer kaybetti. Ayrıca Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edildi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook, enflasyonun sürekli olarak düşürülmesi ve güçlü bir iş gücü piyasası ile ekonomide yumuşak bir inişin mümkün olduğuna inandığını ancak bunun garanti olmadığını söyledi. Cook, Fed'in faiz artışları ve bilanço ayarlamaları gibi eylemlerinin hem toplam talebi sınırlayarak hem de uzun vadeli enflasyon beklentilerini sağlam bir şekilde sabit tutarak enflasyondaki düşüşe katkıda bulunduğunu ifade etti. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester de enflasyonun yüzde 2'ye doğru gittiğine dair daha fazla kanıt görülmesi gerektiğini vurgulayarak, ABD ekonomisi için resesyon tahmin etmediğini dile getirdi.

Makroekonomik veri tarafında, ABD'de sanayi üretimi, Ekim’de aylık bazda yüzde 0,6 ile beklenenden fazla düşüş kaydetti. Piyasa beklentileri, sanayi üretiminin bu dönemde yüzde 0,3 azalması yönündeydi. İmalat sanayi üretimi de Ekim’de aylık bazda yüzde 0,7 azaldı. Piyasa beklentileri, imalat sanayi üretiminin bu dönemde yüzde 0,3 azalması yönündeydi. Bu dönemde yaşanan düşüşün büyük bir kısmı, ülkedeki bazı büyük otomobil üreticilerindeki grevler nedeniyle motorlu taşıt ve parça üretimindeki yüzde 10'luk azalıştan kaynaklandı. Kapasite kullanım oranı ise aynı dönemde 0,6 puan azalışla yüzde 78,9 oldu. Piyasa beklentilerinin altında kalan kapasite kullanım oranının yüzde 79,4 olması öngörülüyordu. ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 11 Kasım ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 13 bin kişi artarak 231 bine yükseldi. Piyasa beklentilerini aşan ve Ağustos ortasından bu yana en yüksek seviyeye çıkan işsizlik maaşı başvurularının 220 bin olması öngörülüyordu. İşsizlik maaşı başvurularına ilişkin önceki haftanın verisi 217 binden 218 bine revize edildi. ABD'de ithalat fiyat endeksi Ekim’de aylık bazda yüzde 0,8 ile, ihracat fiyat endeksi ise 1,1 ile beklenenden fazla geriledi. Buna göre, ülkede ithalat fiyat endeksi, Ekim’de bir önceki aya kıyasla düşen akaryakıt fiyatlarının da etkisiyle yüzde 0,8 azaldı. Ekim’de Haziran ayından bu yana ilk düşüşünü kaydeden endekse yönelik piyasa beklentisi, söz konusu dönemde 0,3 düşmesi yönündeydi. İthalat fiyat endeksi, Eylül’de yüzde 0,4 artmıştı. Endeks, Ekim’de geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 2 azaldı. İhracat fiyat endeksi de ekimde aylık bazda yüzde 1,1 ile Mayıstan bu yana en yüksek düşüşünü kaydetti. Bu dönemde yüzde 0,5 azalması beklenen endeks, Eylül’de yüzde 0,5 artmıştı. ABD'de Philadelphia Fed İmalat Endeksi, kasımda -5,9 ile beklentilerin üstüne çıkmasına rağmen sektördeki daralmanın sürdüğüne işaret etti.

ABD tahvil faizleri cephesinde hafif aşağı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,43, 2 yıllık tahvil faizi %4,84 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 14,32 seviyesine hafif yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları günü karışık seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,12 kazançla 4.508,24 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,07 kazançla 14.113,67 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,13 kayıpla 34.945,47 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa borsaları negatif ağırlıklı karışık seyir izledi. Euro Stoxx 50 endeksi %0,28 puan değer kaybıyla 4.303,25 puan seviyesine gerilerken, FTSE 100 %1,01, CAC 40 %0,57 değer kaybetti. DAX endeksi ise %0,24 değer kazancı ile günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya borsaları Hong Kong öncülüğünde satıcılı seyir izliyor. Alibaba gelecek hafta 10 milyon hisseyi 870,7 milyon dolara satmayı planladığını duyurdu. Hong Kong hisse senetleri Asya- Pasifik'te, Alibaba hisselerinin erken işlemlerde %10 düşüş yaşaması ve küresel piyasaların ABD enflasyonunu hafifletme umutlarının yol açtığı hafta ortası yaşanan yükselişin ardından sakinleşmesiyle düşüşlere öncülük ediyor. Kospi endeksinde %0,67, Shanghai endeksi %0,16, Hang Seng %1,91 değer kayıpları görülürken, Nikkei endeksi %0,21, Endonezya’da %0,07 alıcılı seyir takip izleniyor.

ABD vadelilerinde ise yatay karışık seyir takip ediliyor.

Bugün ABD tarafında Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri ve Kansas Fed Hizmet Aktivite Endeksi takip edilecek. Ekim ayında konut başlangıçlarının aylık %0,6 azalış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Ekim ayı TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,1, yıllık bazda %2,9 artış kaydetmesi bekleniyor. AMB yetkililerinden Villeroy ve AMB Başkanı Lagarde'ın konuşmaları da takip ediliyor olacak.

Gelecek gündemde neler var?

Önümüzdeki hafta ABD tarafında CB Öncü Göstergeler Endeksi, Chicago Ulusal Aktivite Endeksi, 2. El Konut Satışları, Dayanıklı Mal Siparişleri, Michigan Tüketici Güven Endeksi ve FOMC Toplantı Tutanakları takip edilecek. ABD tarafında Ekim ayında Konut satışlarının aylık %0,8 gerileme kaydederek, 3,93 mn seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi tarafında ise Tüketici Güven endeksi verisi ve Almanya’da ÜFE verisini takip edeceğiz.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.