Küresel piyasalar

ABD’de beklentilerin altında gelen Üretici Fiyat Endeksi verileri sonrasında pay piyasalarında ılımlı pozitif bir seyir izlendi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 16.11.2023
4
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD'de beklentilerin altında gelen Üretici Fiyat Endeksi verileri sonrasında pay piyasalarında ılımlı pozitif bir seyir izlendi. ABD’de ÜFE Ekim’de aylık yüzde 0,5 ile Nisan 2020'den bu yana en büyük düşüşünü kaydederken, yıllık yüzde 1,3 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE ise Ekim’de aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 2,4 yükseldi. Diğer taraftan Fed yetkililerinin açıklamaları da takip edilirken, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faiz artırım döngüsünün çok erken sonlandırılmaması konusunda uyardı. Daly, merkez bankasının tüketici fiyat artışını %2'lik hedefine geri döndürmek için yeterince çaba gösterip göstermediği konusundaki belirsizlik nedeniyle yeni bir faiz artışını göz ardı etmeyi reddetti.

Makroekonomik veri tarafında ise, ABD'de enflasyonun Ekim’de beklenenden fazla yavaşlama göstermesinin ardından, dün de İngiltere'de Ekim ayı enflasyonu yıllık bazda %4,6 artışla beklentilerin üzerinde yavaşladı. Beklenti, enflasyonun %4,8 olacağı yönündeydi. Enflasyondaki keskin düşüş, İngiltere Merkez Bankasının faiz artış döngüsünün sona gelmiş olduğuna ilişkin beklentileri kuvvetlendirdi. ABD’de ise üretici fiyatları yıllık artışı %0,5 ile beklentiden fazla gerilerken, aynı zamadan Nisan 2020’den beri en düşük seviyesine indi. Verinin bu dönemde %0,1 artması bekleniyordu. Üretici fiyatları, Ekim’de yıllık bazda ise %1,3 arttı. Piyasa beklentilerinin altında gerçekleşen üretici enflasyonunun Ekimde yıllık bazda %1,9 olması öngörülüyordu. Çekirdek ÜFE aylık bazda değişim göstermedi. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek ÜFE ise ekimde aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda %2,4 yükseldi. Beklentilerin altında gerçekleşen çekirdek ÜFE'nin aylık bazda %0,3 ve yıllık bazda %2,7 artması tahmin ediliyordu. ABD’de perakende satışlar verisi ise önceki ayın yukarı revizyonunun da etkisi ile aylık %0,1 ile beklentiden sınırlı gerilerken, oto hariç satışlar da düşüş beklentisine karşılık %0,1 arttı. Bölgesel öncü imalat göstergesi NY Fed endeksi de +9.0 ile beklentiden güçlü toparlanmaya işaret etti.

Yüksek faizlerin etkilerinin hissedilmeye başlanmasıyla ekonomik büyümeye ilişkin görünüm zayıflarken; Avrupa Birliği Komisyonu dün açıkladığı raporunda, Avro Bölgesi'nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüksek enflasyon, para politikasının sıkılaşması ve talepteki daralma nedeniyle %0,6'ya indirdi. Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi Eylül’de bir önceki aya göre %1,1 azaldı.

ABD tahvil faizleri cephesinde hafif aşağı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,50, 2 yıllık tahvil faizi %4,90 seviyesine hafif geriledi. VIX endeksi ise 0,02 puan artışla 14,18 seviyesine hafif yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları günü sınırlı pozitif seyirle tamamladı. S&P 500 endeksi %0,16 kazançla 4.502,88 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,07 kazançla 14.103,84 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,47 artışla 34.991,21 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa borsaları günü yükselişle kapattı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,60 puan değer artışıyla 4.317,45 seviyesine yükselirken, FTSE 100 %0,62, CAC 40 %0,37 ve DAX %0,86 değer kazançları ile günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya borsaları Biden-Şi görüşmesi ve Çin’de açıklanan konut verisi sonrası satıcılı seyir izliyor. Biden ve Şi, bir yıl aradan sonra ilk yüz yüze görüşmelerinde San Francisco dışında bir araya geldi. Görüşmeler, Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği konferansının oturum aralarında gerçekleşti. Çin Devlet Başkanı Şi, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde, Washington yönetimine, egemenlik ihtilafı içinde olduğu Tayvan'ın bağımsızlığını desteklememesi ve ihracat kısıtlamaları, yatırım kontrolleri ve tek taraflı yaptırımlarla Çin'in teknolojik gelişimini engellemeye çalışmaması gerektiği mesajını verdi. Ayrıca Çin'de açıklanan konut fiyatları verisi Ekim ayında yıllık %0,1 azalış kaydetti.

Kospi endeksinde %0,18, Shanghai endeksi %0,60, Hang Seng %1,51, Nikkei endeksi %0,56, Endonezya’da %0,42 satıcılı seyir takip izleniyor.

ABD vadelilerinde ise satıcılı seyir takip ediliyor.

Bugün ABD tarafında Philadelphia FED İmalat endeksi ve sanayi üretimi verilerini takip edeceğiz. ABD’de bölgesel öncü imalat göstergesi Philly Fed endeksinin Kasım ayında bir önceki aya göre 2,5 puan artışla -11,5 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Sanayi üretiminin aylık %0,3 düşmesi ve kapasite kullanım oranının %79,4’e gerilemesi bekleniyor. AMB Başkanı Lagarde ve AMB Üyelerinden Knot ve Guindos'un konuşması yer alacak.

Gelecek gündemde neler var?

ABD tarafında Cuma günü Konut Başlangıçları, İnşaat İzinleri ve Kansas Fed Hizmet Aktivite Endeksi takip edilecek. Ekim ayında konut başlangıçlarının aylık %0,6 azalış kaydetmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise Ekim ayı TÜFE verisi takip edilecek. TÜFE’nin aylık bazda %0,1, yıllık bazda %2,9 artış kaydetmesi bekleniyor. AMB yetkililerinden Villeroy ve AMB Başkanı Lagarde'ın konuşmaları da takip ediliyor olacak.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.