Küresel piyasalar

Çin’de makro ekonomik veriler resesyona işaret ediyor.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 09.11.2023
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Makro veriler cephesinde, ABD tarafında makro veri gündemi MBA Mortgage Başvuruları ve Perakende Stoklar verileri takip edilirken; Euro Bölgesi’nde Eylül ayı perakende satışlar verisi takip edildi. ABD’de 3 Kasım haftasında Mortgage Başvuruları %2,5 artış gösterirken, açıklanan veride mortgage faizlerindeki gerileme dikkat çekit. 30 yıllık sabit mortgage bir önceki haftaya göre 25 baz puan azalışla %7,61 seviyesine geriledi. Perakende stoklar verisinde Eylül ayında aylık bazda %0,2 artış görüldü. Beklentiler Eylül ayından perakende stokların artış göstermemesi yönündeydi. Euro Bölgesi’nde Eylül ayında perakende satışlar verisi beklentilerin hafif üzerinde aylık bazda %0,3 azalışla yıllık %2,9 seviyesinde gerçekleşti.

Hafta boyunca FED yetkililerinin enflasyon ve faizlere yönelik yapmış olduğu açıklamalar yakından takip edildi. Dün de FED yetkilisi Harker’ın açıklamaları vardı. Harker, faiz oranlarındaki yüksek seyrin devam etmesi gerektiğini belirtirken, ekonomik aktivitedeki güçlü seyrin görüşünü değiştirmek için yeterli olmadığını belirtti. FED yetkilisi Harker, tek bir aylık verideki değişmenin aykırı değer olabileceğini o yüzden faizleri sabit tutmanın bu sorunları telafi edebileceğini ifade etti. Harker son olarak, enflasyondaki yavaş yavaş düştüğünü 2024 yılında %3’ün altına inmesini beklediğini ifade ederken; işgücü piyasasında çok daha iyi bir dengeye geldiğini ve işsizlik oranının yılı şu anda bulunduğu seviyenin hafif üzerinde %4,5’e doğru yavaşça yükselmesini ve ardından tekrar düşüşe geçebileceğini aktardı. Ayrıca, Moody’s’in yayımlamış olduğu küresel makro görünüm 2024-2025 raporunda yüksek faiz oranları kredi kanalları aracılığıyla reel ekonomiye yayıldıkça küresel büyümenin önümüzdeki yılda 2024’te yavaşlayacağını aktardı. Merkez bankaları tarafından uygulanmakta olan sıkı para politikasının yansıması olarak 2024 yılında talebin yavaşlayacağını, 2025’te ise beklenmedik şoklar olmadığı süre küresel büyümenin güçlenmesini beklediklerini aktardı. İlgili raporda G20 ekonomilerinin büyüme hızının bu yıl %2,8, 2024 yılında %2,1 ve 2025 yılında %2,6 gerçekleşmesini bekliyor.

ABD tahvilleri cephesinde geri çekilmeler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,49 seviyesinde bulunurken, 2 yıllık tahvil faizi %4,92 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise gerilemeye devam etti ve 14,81’den 14,45 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi endekslerinde yatay pozitif seyir hakimdi. S&P 500 endeksi %0,1 artışla 4.382,78 Nasdaq endeksi %0,08 artışla 13.650,41 seviyesine yükselirken, Dow Jones endeksi de %0,12 azalışla 34.112,27 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi endekslerinde de pozitif seyir izlendi. CAC 40 endeksi %0,69 artışla 7.034,16, Almanya DAX endeksi %0,51 artışla 15.229,60 artış gösterirken, FTSE 100 endeksi %0,11 azalışla günü 7.401,72 seviyelerinden günü tamamladı

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında karışık seyir takip ediliyor. Nifty 50 endeksinde %0,08, Hang Seng %0,37 azalış gösterirken, Shanghai endeksi yatay pozitif %0,08, Nikkei endeksinde %1,08 ve Kospi endeksinde %0,19 alıcılı seyir takip ediliyor. Sabahın ilk saatlerinde Çin tarafından açıklanan makro veriler yakından takip edildi. Çin’de Ekim ayında TÜFE yıllık bazda %0,2 azalış gösterirken, beklenti %0,1 seviyesindeydi. Çin ÜFE verisi ise Ekim ayında bir önceki aya göre hafifi gerileyerek %2,6 azalış gösterdi. Japonya tarafında ise ödemeler dengesi ve dış ticaret verisi açıklandı. Ödemeler dengesi Eylül ayında 2.723 milyar yen seviyesinde gerçekleşirken, açıklanan veri beklentilerin altında kaldı. Dış ticaret verisi ise Eylül ayında beklentilerin oldukça üzerinde 341,2 milyar yen seviyesinde gerçekleşti.

ABD vadelilerinde yatay negatif seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Haftalık İş Gücü İstatistiklerinin yanısıra FED Başkanı Powell ve FED Yetkililerinden Bostic ve Barkin’in açıklamaları takip ediliyor olacak. Euro Bölgesi’nde ise AMB Başkanı Lagarde ve AMB üyelerinden Villeroy ve Lane’in konuşmaları piyasaların odak noktası olacak.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Michigan Üniversitesi beklenti anketleri ve Ekim ayı Federal Bütçe Dengesi takip ediliyor olacak. Makro verilerin yanı sıra, FED yetkililerinden Logan ve Bostic’in konuşmaları piyasaların odak noktası olacak. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Nagel’in konuşma takip ediliyor olacak.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.