Küresel piyasalar

Çin cephesinde açıklanan makro veriler beklentilerden ayrışmaya devam ediyor.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 07.11.2023
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Makro veriler cephesinde, haftanın ilk işlem gününde ABD tarafında makro veri gündemi sakin seyrederken; Euro Bölgesi’nde Sentix Yatırımcı Güven endeksi ve HCOB Hizmet ve Bileşik PMI verileri takip edildi. Sentix Yatırımcı Güven Endeksi Kasım ayında -18.6 seviyesinde gerçekleşirken, beklentiler -22.2 seviyesindeydi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen veri, Ekim ayında -21,9 seviyesinde bulunuyordu. HCOB Hizmet PMI verisi Ekim ayında 47,8, Bileşik PMI verisi ise 46,5 seviyesinde gerçekleşmiş oldu.

Makro verilerin yanısıra, FED yetkililerinden Kashkari, Cook ve Dünya Ticaret Örgütü Başekonomisti Ossa’nın açıklamaları takip edildi. FED Yetkilisi Kaskhari yapmış olduğu açıklamalarda, sıkılaştırma sürecinin yetersiz kalmasının hedeflenen enflasyon değeri olan %2’ye ulaşılması konusunda yardımcı olmayacağını ifade etti. Sıkılaştırıcı para politikası uygulanmasına rağmen ekonominin dirençli kalmaya devam ettiğini belirten Kaskhari, enflasyon sorunu tamemen çözülmediğini ve son açıklanan enflasyon verilerinin aşağı yönlü olmasına rağmen çok erken zafer ilan edilmesi konusunda temkinli olduğunu belirtti. FED Yetkilisi Cook, mevcut faiz oranının enflasyonu hedeflenen değere döndürmek için yeterli olduğunu ifade ederken, politika faizinin bulunduğu seviyesinin enflasyondaki geri çekilmede etkili olacağını ancak dikkatli olmaya devam edeceklerini ifade etti. Dünya Ticaret Örgütü Başekonomisti Ralph Ossa, artan jeopolitik riskler nedeniyle enerji arzında yaşanabilecek kesintilere yönelik riskler, dünya ticaretindeki toparlanmayı engelleyebileceğini belirtti. Ayrıca, yüksek enerji fiyatları, artan enflasyon ve sıkılaştırıcı para politikası ve dünya ticaretindeki konumu itibariyle Çin ekonomisindeki toparlanmanın beklentinin altında kalması küresel ticaretteki büyümeyi yavaşlattığını ifade ederken, bu beklentilerle küresel ticarete yönelik beklentilerini aşağı yönlü revize ederek %0,8 büyüme beklediğini aktardı.

ABD tahvilleri cephesinde haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü seyir takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,64seviyesinde bulunurken, 2 yıllık tahvil faizi %4,92 seviyesinde bulunuyor. VIX endeksi ise hafif geri çekilerek 14,89 seviyesinde seyrediyor.

ABD hisse senedi endeksleri haftanın ilk işlem gününe pozitif seyirle başladı. S&P 500 endeksi %%0,18 artışla 4.36598, Nasdaq endeksi %%0,3 artışla 13.518,78, Dow Jones endeksi de %0,1 artışla 34.095,86 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi endeksleri cephesinde ABD piyasalarının aksine haftanın ilk işlem gününde negatif görünüm hakimdi. CAC 40 endeksi %0,48 azalışla 7.013,73, İngiltere FTSE 100 endeksi yatay seyrederek 7.417,76 seviyesinden ve Almanya DAX eneksi %%0,35 azalışla haftaya 15.135,97 seviyelerinden günü tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında negatif seyir takip ediliyor. Kospi endeksinde %3,08, Shanghai endeksinde %0,35, Hang Seng
endeksinde %1,46 Nikkei endeksinde %1,13 ve Nifty 50 endeksinde %0,25 satıcılı seyir takip ediliyor. Sabahın ilk saatlerinde Çin’de açıklanan dış ticaret verileri yakından takip edildi. Ekim ayında dış ticaret fzlası 56,5 milyar $ seviyesinde gerçekleşirken, beklenti 82 milyar $ seviyesindeydi. Ekim ayı için ihracattaki büyüme piyasa beklentilerin altında kaldı. Piyasalar ihracatın Ekim ayında %3,5 azalış göstermesini beklerken, %6,4 azalış gösterdi. İthalat tarafında ise beklenti %5 azalış göstermesi yönündeyken, ithalat %3,0 artış gösterdi. Ayrıca, Avustralya merkez Bankası politika faizini beklentiler paralelinde 25 baz puan artışla %4,35 seviyesine yükseltti. Asya piyasasındaki negatif seyirde, Çin tarafından açıklanan makro veriler ve Avustralya Merkez Bankası’nın faiz kararının etkili olduğunu gözlemliyoruz.

ABD vadelilerinde ise negatif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Dış Ticaret Dengesi ve Tüketici Kredileri verileri takip edilecek. Ağustos ayında ABD’de dış ticaret açığı 58,3 milyar $ seviyesinde gerçekleşirken, Eylül ayı verisi içinde 60 milyar $ dış ticaret açığı beklentisi bulunuyor. Euro Bölgesi’nde ise açıklanacak olan ÜFE verisi takip edilecek. Eylül ayı ÜFE verisi için beklenti %0,5 artışla yıllık bazda %12,5 azalış olarak gerçekleşmesi yönünde. Ağustos ayında Euro Bölgesi ÜFE verisi aylık bazda %0,6, yıllık bazda %-11,5 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de MBA Mortgage Başvuruları, Perakende Stokları ve FED Başkanı Powell’ın açıklamaları yakından takip edilecek. 3 Kasım haftası için açıklanacak olan Mortgage Başvuruları için piyasa beklentisi bulunmazken, bir önceki hafta başvurular %2,1 azalış göstermişti. Perakende Stoklar tarafında ise Eylül ayı için beklentiler verinin aylık bazda değişiklik göstermeyerek yıllık bazda %0,9 seviyesine gerilemesi yönünde. Euro Bölgesi’nde ise açıklanacak olan perakende satışları verisi takip edilecek. Eylül ayı perakende satışları verisi için piyasa beklentisi aylık bazda %0,2 azalışla yıllık %3,1 azalış seviyesinde gerçekleşmesi yönünde. Ağustos ayı verisi aylık bazda %1,2 azalışla yıllık %2,1 azalışa işaret etmişti.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.