Küresel piyasalar

Dün ABD’de Eylül ayı TÜFE verisi ve haftalık işgücü piyasası istatistikleri piyasalar tarafından yakın takip edildi. ABD’de TÜFE Eylül ayında beklentilerin hafif üzerinde aylık bazda %0,4 artışla yıllık bazda %3,7 seviyesinde gerçekleşti.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 13.10.2023
2
A+
A-

Dün küresel piyasalarda neler oldu? Dün ABD’de Eylül ayı TÜFE verisi ve haftalık işgücü piyasası istatistikleri piyasalar tarafından yakın takip edildi. ABD’de TÜFE Eylül ayında beklentilerin hafif üzerinde aylık bazda %0,4 artışla yıllık bazda %3,7 seviyesinde gerçekleşti. Çekirdek TÜFE verisi beklentilere paralel aylık bazda %0,3 seviyesinde açıklanırken, çekirdek TÜFE yıllık bazda %4,3’ten %4,1’e geriledi. Açıklanan enflasyon verisi sonrasında FEDWatch’a göre Kasım ayı toplantısında politika faiz oranı %90,23 olasılıkla 5,25 – 5,50 aralığında sabit bırakılacak. Açıklanan enflasyon verisi sonrasında olasılıklarda önemli bir değişiklik görülmedi. Haftalık işsizlik başvuruları tarafında ise 7 Ekim haftasında 209 bin olarak açıklanırken, haftalık bazda değişiklik görülmedi. Devam eden işsizlik başvuruları ise 30 Eylül haftasında 1.702K seviyesinde açıklandı. Euro Bölgesi’nde de AMB Eylül ayı para politikası toplantı tutanakları yayımlandı. AMB yetkilileri ekonomiye yönelik endişelerini dile getirdiği tutanaklarda dikkat çekerken, komitedeki büyük çoğunluğun 25 baz puanlık faiz artışını desteklediği görüldü. Son dönemde artan enerji maliyetlerinin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği tutanaklarda yer alırken, olumsuz hava koşulları ve iklim krizinin geniş kapsamlı bir hal alması gıda fiyatlarını beklenenden daha fazla artırabileceği belirtildi. Bu gelişmelere ek olarak, ABD Dışişleri BAkanı, Blinken’ın İsrail – Filistin gerilmine ilişkin İsrail’e desteklerini bir kez daha yinelerken, 25 ABD vatandaşının hayatını kaybettiğini açıkladı. ABD hisse senedi piyasalarında açıklanan enflasyon verisi sonrasında satıcılı seyir takip edildi. S&P 500 endeksi %0,62 azalışla 4.349,61 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,63 azalışla 13.574,22 seviyesinden ve Dow Jones endeksi %0,51 azalışla 33.631,14 seviyesinden kapandı. Avrupa piyasalarında karışık seyir görüldü. Almanya’da DAX endeksi %0,23 azalışla 15.425,03 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %0,37 azalışla 7.104,53 seviyesine gerilerken, İngiltere’de FTSE100 endeksi %0,32 artışla 7.644,78 seviyesine yükseldi. ABD tahvil piyasasında açıklanan enflasyon verisi sonrası yükseliş dikkat çekti. ABD 2 yıllık tahvil faizleri %5,05 seviyesine, 10 yıllık tahvil faizleri %4,66 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise 0,60 puan artışla 16.69 seviyesine yükseldi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında genel olarak satıcılı bir görünüm hakim. Nikkei endeksi %0,56, Kospi endeksi %0,84, Shanghai endeksinde %0,64 ve Hang Seng endeksi %2,30 azalış takip ediyoruz. Ayrıca makro verilere baktığımızda Çin’de açıklanan TÜFE ve Dış Ticaret verileri takip edildi. Çin’de Eylül ayında enflasyon beklentiler yıllık bazda %0.2 artış göstermesi yönündeyken değişiklik göstermeyerek yıllık bazda %0,1’den %0,0’a geriledi. ÜFE verisi için Eylül ayı beklentisi yıllık bazda %2,4 azalış göstermesi yönündeyken, %2,5 seviyesinde gerçekleşti. Dış Ticaret verisi ise Eylül ayında 77.7 milyar $ seviyesinde gerçekleşirken, ihracat ve ithalat yıllık bazda %6,2 azalış gösterdi. ABD vadelilerde de yatay pozitif seyir gözleniyor. Bugün ABD’de ithalat ve ihracat verileri takip edilecek. İthalat ve ihracat Eylül ayı verilerinin aylık bazda %0,6 ve %0,5 artışlar kaydetmesi bekleniyor. Cuma günü de Michigan tüketici güveni Ekim ayı öncü verisinin aylık bazda 0,6 puan düşüşle 67,5 seviyesine gerilemesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de sanayi üretimi verisi izlenecek. Hatırlanacağı üzere Temmuz ayı verisi aylık ve yıllık bazda %1,1 ve %2,1 düşüşler kaydetmişti.

Gelecek gündemde neler var? Gelecek hafta ABD’de Perakende Satışlar, NAHB Konut Piyasası Endeksi, MBA Mortgage Başvuları, İnşaat İzinleri, İnşaat Başlangıçları, FED’in Bej kitabını yayımlaması, haftalık işgücü istatistikleri ile FED Yetkililerinden Harker, Williams ve Barkins’in açıklamaları takip edilecek. Ayrıca, FED Başkanı Powell’ın konuşması Kasım ayı FOMC toplantısı öncesinde piyasalar için önem arz ediyor olacak.

Kaynak Halk Yatırım


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.