Küresel piyasalar

AMB yetkilileri faiz indiriminin zamanlaması konusunda temkinli davranmaya devam ediyor.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 30.01.2024
0
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

Haftanın son ilk işlem gününde makro veri gündemi sakin seyretti. ABD’de Dallas FED İmalat Aktivitesi Ocak ayında piyasa beklentisi olan -11,0 seviyesindeyken, -27,4 seviyesinde açıklandı. Bir önceki ayın verisi ise -9,3’ten – 10,4’e revize edildi. İmalat aktivitesi endeksinde görülen geri çekilmede, üretim ve kapasite kullanım oranındaki sert daralma etkili oldu.

Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası yetkililerinden politika faizlerine yönelik açıklamalar gelmeye devam ediyor. AMB yetkilisi Villeroy yapmış olduğu açıklamada, ilerleyen dönemdeki toplantıların her şeye açık olabileceğini ifade ederken; piyasalar Villeroy’un açıklamalarını erken bir faiz indirimi yapılabileceği şeklinde fiyatladı. Buna ek olarak AMB yetkilisi Villeroy, faiz indiriminin zamanlamasının önemli olduğunu belirtirken; faiz indiriminin erken gerçekleşmesi durumunda enflasyon hedefinden ayrışılabileceğini ve geç hareket edilmesi halinde ekonomik aktiviteyi aşırı yavaşlatabileceklerini söyledi. Bir diğer AMB yetkilisi Kazimir, faiz indiriminin konuşulması için enflasyondaki görünümün orta vadede daha fazla netlik kazanması gerektiğini ve kısa vadede görülen geri çekilmeler dikkate alınarak faiz indirimine giderilmesini riskli gördüğünü ifade etti. Kazimir, bir sonraki kararın indirim olacağını ifade ederken; kesin bir zaman verilmesinin kararın etkisi açısından ikinci bir öneme sahip olduğun belirtti. Hatırlanacağı üzere 25 Ocak’ta AMB politika faizininde değişikliğe gitmeyerek %4,5 oranında sabit bırakmıştı. Bir sonraki AMB politika faiz kararı 7 Mart’ta gerçekleşecek.

ABD tahvilleri cephesinde, 2 yıllık tahvil faizi %4,32 ve 10 yıllık tahvil faizi %4,05 seviyesine gerilerken, VIX endeksi ise 13,60 seviyesine yükseldi.

ABD piyasaları haftanın ilk işlem gününü pozitif bir seyirle kapattı. S&P 500 endeksi %0,76 artışla 4.927,93, Dow Jones endeksi %0,59 artışla 38.333,45 seviyesinden ve Nasdaq endeksi %1,12 artışla 15,628 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

Avrupa piyasalarında ise karışık görünüm hakimdi. FTSE 100 endeksi %0,03 azalışla 7.632,74 ve DAX endeksi %0,12 azalışla 16.941,71 seviyesinden kapanış gerçekleştirirken, CAC 40 endeks, %0,09 artışla 7.640,81 seviyesinden gerçekleşti.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları bu sabah karışık bir seyir izliyor. Shanghai endeksinde %0,62, Hang Seng endeksinde %2,13 ve Nifty 50 endeksinde %0,05 kayıplar takip edilirken, Nikkei 225 endeksinde %0,31 ve Kospi endeksinde %0,08 yükselişler takip ediliyor. Makro veri cephesine baktığımızda, Japonya’da Aralık ayı işsizlik oranı %2,4 seviyesinde gerçekleşirken, piyasa beklentisi işsizlik oranının %2,5 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

ABD vadelilerinde ise yatay negatif bir seyir izleniyor.

Bugün ABD’de Kasım ayına yönelik konut fiyat endeksi, Aralık ayına yönelik JOLTS açık iş pozisyonları ve Ocak ayına yönelik Conference Board tüketici güveni verileri takibimizde olacak. Hatırlanacağı üzere konut fiyat endeksi verisi Ekim’de aylık bazda %0,3, yıllık bazda %6,3 olarak açıklanmıştı. JOLTS açık iş pozisyonları verisi Kasım’da 8,790 milyon olarak açıklanmıştı. Conference Board tüketici güveni ise Aralık’ta 110,7 seviyesinde gerçekleşmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de Ocak ayı FOMC toplantısı, ADP İstihdam, MBA Mortgage Başvuruları ve MNI Chicago PMI verileri takip edilecek. Ocak ayı FOMC toplantısına yönelik piyasa beklentisi politika faizinin %5,50 seviyesinde sabit bırakılması yönünde. ADP İstihdam verisi için piyasa beklentisi 150 bin iken bir önceki ay 164 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Son olarak, MNI Chicago PMI verisinin Ocak ayında 48,0 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.