Küresel piyasalar

ABD piyasaları dün Fed beklentileriyle ılımlı pozitif bir görünüm sergiledi.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 24.01.2024
7
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları dün Fed beklentileriyle ılımlı pozitif bir görünüm sergiledi.

Küresel merkez bankalarının Mart ayında faiz indirimine başlayabileceği beklentisi, yılbaşından bu yana açıklanan makroekonomik verilerin ve merkez bankaları yetkililerinden gelen şahin tonlu yönlendirmelerin de etkisiyle güç kaybetmeye devam ediyor. Küresel ekonomilerin resesyona girmeden bu dönemi atlatabileceği yönündeki umutlar risk iştahını destekliyor. Piyasalarda, Fed’in Mart ayında ilk kez faiz indirimlerine gideceğine ilişkin tahminler %47 seviyesine gerilerken, faiz indirimine yönelik fiyatlamalar bir önceki haftaya göre yaklaşık 30 baz puan geriledi. Diğer yandan, bu hafta ABD'de geçen yılın son çeyreğine dair açıklanacak olan büyüme verileri ile Aralık ayına ilişkin açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları verileri, Fed'in gelecek dönemde atacağı adımlar üzerinde önem arz ediyor.

S&P 500 endeksi %0,29 artışla 4.864,60, ve Nasdaq endeksi %0,43 artışla 15.425,94 seviyesinden günü tamamlarken, Dow Jones endeksi %0,25 düşüşle 37,905,45 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa piyasaları ise günü negatif tarafta tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,31 düşüşle 4.466,35, CAC 40 endeksi %0,34 düşüşle 7.388,04, Almanya DAX endeksi %0,34 düşüşle 16.627,09 ve FTSE 100 endeksi %0,03 düşüşle 7.485,73 seviyelerinden günü tamamladı.

ABD tahvilleri cephesinde, 10 yıllık tahvil faizi %4,12 ve 2 yıllık tahvil faizi %4,33 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 12,55 seviyesine indi.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya piyasaları bu sabah ağırlıklı negatif bir seyir izliyor. Nikkei 225 endeksinde %1,01, Kospi endeksinde %0,37 ve Shanghai endeksinde %0,15 düşüş takip edilirken, Hang Seng endeksi %0,72 yükselişle pozitif ayrışıyor.

ABD vadelilerinde ise ılımlı pozitif seyir devam ediyor.

Bugün ABD’de MBA mortgage başvuruları ve PMI verileri izlenecek. Hatırlanacağı üzere 12 Ocak haftasına ilişkin mortgage başvuruları verisi haftalık bazda %10,4 artış göstermişti. PMI verileri cephesinde de Ocak ayı öncü verisine ilişkin piyasa beklentisi bulunmuyor. Ancak hatırlanacağı üzere Aralık ayı imalat PMI verisi aylık bazda 1,5 puan düşüşle 47,9 seviyesine gerilemişti. Hizmet verisi ise 0,6 puan artışla 51,4 seviyesine yükselmişti. Euro Bölgesi’nde de PMI verileri izlenecek. İmalat PMI verisi Aralık ayında 0,2 puan artışla 44,4 seviyesinde gerçekleşmişti. Hizmet verisi de 0,1 puan artışla 48,8’e yükselmişti.

Gelecek gündemde neler var?

Perşembe günü ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, büyüme, kişisel tüketim, ticaret dengesi, perakende stoklar, toptan stoklar, dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları, yeni konut satışları ve Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere Chicago Fed ulusal aktivite endeksi Kasım’da %3, perakende stokları verisi Kasım’da aylık bazda %-0,10, haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi bir önceki hafta 187k, Kansas City Fed imalat aktivite endeksi verisi ise Ocak’ta -1 olarak açıklanmıştı. Üçüncü çeyrekte çeyreklik bazda %1,9 olarak açıklanan büyüme verisinin, dördüncü çeyrekte %4,9 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Üçüncü çeyrekte %2,3 olarak gerçekleşen kişisel tüketim verisinin, dördüncü çeyrekte %3,1 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-0,20 olarak gerçekleşen toptan stoklar verisinin Aralık’ta aylık bazda değişmeyerek %-0,20 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da %5,4 olarak gerçekleşen dayanıklı mal siparişleri verisinin Aralık’ta %1 olarak açıklanması bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-12,2 olarak gerçekleşen yeni konut satışları verisinin ise Aralık’ta aylık bazda %10,1 olarak açıklanması bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde, AMB faiz kararı ve AMB başkanı Lagarde’ın konuşması takip edilecek. AMB’nin son toplantısında faizleri %4,5 seviyesinde sabit bırakması beklenirken, para piyasalarında bankanın nisanda faiz indirimine gitme ihtimali %69 ile fiyatlanıyor.

Cuma günü ABD’de kişisel gelir, kişisel gider, reel kişisel tüketim, PCE deflatörü, askıdaki konut satışları ve Kansas City Fed Hizmet Aktivite Endeksi verileri takip edilecek. Hatırlanacağı üzere reel kişisel tüketim verisi Kasım’da %0,3, Kansas City Fed Hizmet Aktivite Endeksi verisi ise Aralık’ta -10 olarak gerçekleşmişti. Kasım’da %0,4 olarak gerçekleşen kişisel gelir verisinin Aralık’ta %0,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım’da %0,2 olarak gerçekleşen kişisel giderlerin Aralık’ta %0,4 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım’da aylık bazda %-0,1, yıllık bazda %2,6 olarak gerçekleşen PCE deflatörünün Aralık’ta aylık bazda %0,2, yıllık bazda %2,6 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Kasım’da aylık bazda değişim göstermeyen, yıllık bazda ise %-5,1 olarak gerçekleşen askıdaki konut satışları verisinin Aralık’ta aylık bazda %1,5 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.