Küresel piyasalar

ABD piyasaları, Fed’in gelecek yıl projeksiyonlarında faiz indirimlerinin sayısını artırması sonrası günü pozitif tamamladı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 14.12.2023
13
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, Fed’in gelecek yıl projeksiyonlarında faiz indirimlerinin sayısını artırması sonrası günü pozitif tamamladı. ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Fed'in tahminleri ise gelecek yıl toplamda 75 baz puanlık faiz indirimi yapılabileceği ihtimalini ortaya koydu. Para politikası karar metninde enflasyonun yıl boyunca yavaşladığına işaret edilirken, enflasyon tahminleri bu yıl için yüzde 3,3'ten yüzde 2,8'e, 2024 için yüzde 2,5'ten yüzde 2,4'e ve 2025 için yüzde 2,2'den yüzde 2,1'e düşürüldü. Fed Başkanı Powell politika kararlarının açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, bankanın para politikası sıkılaşmasını muhtemelen tamamladığını ancak ihtiyaç olması halinde daha da sıkılaştırmaya hazır olduklarını ifade etti. Powel, sıkılaştırma döngüsünde politika faizinin muhtemelen zirvede veya zirveye yakın olduğuna inandıklarını belirtmesine karşın, ihtiyaç olması halinde politikayı daha da sıkılaştırmaya hazır olduklarını da yinelemekten kaçınmadı. Powell, Fed yetkililerinin ise faiz oranlarının daha da artırılmasını uygun bulmamasına rağmen bu olasılığı masadan kaldırmak da istemediğini aktardı. FOMC açıklamasının ardından, ABD faiz oranı vadeli işlemlerinde önümüzdeki Mart ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimi olasılığında bir artış görüldü. Fed'in faiz artırımlarına son verebileceğini belirtmesinin ardından bu olasılık %77'ye yükseldi. Bu açıklamadan önce, faiz oranlarında bir gevşeme olasılığı yaklaşık %40 olarak tahmin ediliyordu.

Makro veri tarafında; ABD'de önceki gün açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin ardından dün açıklanan Üretici Fiyat Endeksi, fiyat baskılarının azalmaya devam ettiğini gösterdi. Buna göre, ABD'de ÜFE Kasım’da aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda yüzde 0,9 artışla beklentilerin altında gerçekleşti. Öte yandan, İngiltere ekonomisi Ekim’de önceki aya göre yüzde 0,3 daralırken, Ağustos-Ekim aylarını kapsayan üç aylık dönemde büyüme göstermedi. Ekim’de görülen daralmada hizmet sektöründeki yüzde 0,2'lik küçülme en etkili faktör oldu. Üretim sektörü Ekim’de önceki aya göre yüzde 0,8 ve inşaat sektörü de yüzde 0,5 küçüldü. Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi ise Ekim ayında Eylül ayına kıyasla yüzde 0,7, Ekim 2022'ye göre de yüzde 6,6 geriledi. AB'de de sanayi üretimi, Ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,5, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,5 gerileme gösterdi. Almanya'da ise koalisyon hükümeti, haftalar süren müzakerelerin ardından 2024 yılı bütçesi üzerinde anlaşma sağladı. Başbakan Olaf Scholz, hükümetin 2024 bütçesi üzerinde anlaşmaya vardığını ve mevcut borç kısıtlamalarını gelecek yıl da devam ettireceğini duyurdu.

Fed'den gelen açıklamaların ardından, ABD tahvil faizleri cephesinde aşağı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %3,97, 2 yıllık tahvil faizi %4,35 seviyesine geriledi. VIX endeksi ise 12,12 seviyesine geriledi.

ABD hisse senedi piyasaları günü pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %1,37 artışla 4.707,09 seviyesinden, Nasdaq endeksi %1,38 kazançla 14.733,96 seviyesinden kapatırken; Dow Jones endeksi ise %1,40 artışla 37.090,24 seviyesinden günü tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günü İngiltere hariç satıcılı tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,14 puan değer kaybederek 4.530,35 seviyesine gerilerken, CAC 40 %0,16 ve DAX %0,15 değer kaybetti. FTSE 100 ise %0,08 değer kazancı ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Fed'in gelecek yıl faiz indirimine gideceğine dair sinyaller vermesiyle Japonya hariç alıcılı seyir izliyor. ABD Merkez Bankası'nın faiz artırım döngüsünü sona erdirme hamlesini ve gelecek yıl için indirim sinyallerini benimsemesiyle Hong Kong hisse senetleri Asya-Pasifik hisse senedi piyasalarında yükselişe öncülük ediyor. Japonya'daki yatırımcıların Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki politika kararını beklemesiyle finans sektörü hisseleri öncülüğünde satıcılı seyir izliyor. Hang Seng %1,13, Shanghai endeksi %0,30, Kospi endeksinde %1,09, Nifty 50 endeksinde %1,0 alıcılı seyir izlerken, Nikkei endeksi %0,88 satıcılı seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları ve Perakende Satışlar verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Faiz Kararı Toplantısı ve saat 16:45’te AMB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Cuma günü ABD tarafında New York Empire State İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanımı ve S&P Global İmalat ve Hizmet PMI verileri açıklanacak. New York Empire State İmalat Endeksinin ise 3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sanayi üretiminin ise Kasım ayında aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Kapasiye Kullanımı verisinin ise Kasım ayında %79,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise HCOB İmalat ve Hizmet PMI, Ticaret Dengesi verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.