Küresel piyasalar

ABD piyasaları, enflasyon verisi öncesi temkinli bir görünüm sergilerken, günü ılımlı pozitif bir seyirle tamamladı.

Küresel piyasalar
Yayınlama: 12.12.2023
1
A+
A-

Dün piyasalarda neler oldu?

ABD piyasaları, enflasyon verisi öncesi temkinli bir görünüm sergilerken, günü ılımlı pozitif bir seyirle tamamladı. Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisinin piyasanın odak noktasında olacağını düşünüyoruz. Beklenti enflasyonun aylık bazda değişim göstermeyeceği ve manşet enflasyonun %3,1 seviyesinde gerçekleşmesi yönünde bulunuyor. Enflasyonun beklentinin altında gerçekleşmesi piyasalarda risk iştahını artırabilir. Çarşamba günü ise FOMC toplantısında verilecek mesajların risk iştahını şekillendirmesini bekliyoruz. Fed yetkililerinin Aralık ayı FOMC toplantısına yönelik piyasa beklentisi faiz oranlarının %5,25-5,50 aralığında sabit bırakılması yönünde bulunuyor. CME verilerine göre piyasa, vadeli sözleşme işlemlerinde Çarşamba günü FED'in %98,4 oranında faiz oranlarını sabit tutacağını fiyatlıyor.

Makro veri tarafında; New York FED'in paylaştığı verilere göre Kasım ayı tüketici beklentileri anketinde 12 ay medyan enflasyon beklentisi %3,57 seviyesinden %3,36 seviyesine geriledi. Bu değer, Nisan 2021 yılından bu yana kayda geçen en düşük kısa vadeli enflasyon beklentisi oldu. Öte yandan, ABD'nin büyük perakende zincirlerinden Macy's'in hisseleri, bir yatırımcı grubunun şirketi 5,8 milyar dolara satın almak için teklif verdiğine ilişkin haberlerin ardından %19'un üzerinde değer kazandı.

ABD tahvil faizleri cephesinde yukarı yönlü hareketler takip edildi. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,21, 2 yıllık tahvil faizi %4,70 seviyesine yükseldi. VIX endeksi ise gerilemeye devam etti ve 12,63 seviyesine hafif yükseldi.

ABD hisse senedi piyasaları günü yatay pozitif tamamladı. S&P 500 endeksi %0,39 artışla 4.622,44 seviyesinden, Nasdaq endeksi %0,20 kazançla 14.432,49 seviyesinden kapatırken, Dow Jones endeksi ise %0,43 artışla 36.404,93 seviyesinden haftayı tamamladı.

Avrupa hisse senedi piyasaları günü yataya yakın karışık seyirle tamamladı. Euro Stoxx 50 endeksi %0,36 puan değer kazanarak 4.539,65 seviyesine yükselirken, CAC 40 %0,33 ve DAX %0,21 değer kazançları ile seansı tamamladı. FTSE 100 ise %0,13 değer kaybı ile seansı tamamladı.

Bugün ne bekliyoruz?

Asya-Pasifik piyasaları, Fed'in 2023'teki son toplantısı öncesinde alıcılı seyir izliyor. Japonya'da üretici fiyatları beklenenden daha hızlı yükseldi ve piyasa beklentisi olan %0,1'lik artışa kıyasla yıllık bazda %0,3'lük bir artış kaydedildi.

Hang Seng %0,98, Shanghai endeksi %0,06, Kospi endeksinde %0,41, Nifty 50 endeksinde %0,16, Nikkei endeksi %0,15 pozitif seyir izliyor.

ABD vadelilerinde ise yatay pozitif seyir gözleniyor.

Bugün ABD’de Kasım ayı TÜFE ve Çekirdek TÜFE verilerini takip edeceğiz. TÜFE’nin aylık bazda değişim göstermeyeceği ve yıllık %3,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ekim ayı verisi ise aylık bazda %0, yıllık bazda %3,2 seviyesinde gerçekleşmişti. Çekirdek TÜFE’nin ise aylık bazda %0,3 artış göstermesi beklenirken, yıllık bazda %4 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda %0,2, yıllık bazda %4 seviyesinde gerçekleşmişti. Euro Bölgesi’nde ise ZEW Beklenti Anketi ve AMB Üyesi Villeroy'un konuşması takip edilecek.

Gelecek gündemde neler var?

Çarşamba günü ABD’de MBA Mortgage Başvuruları ve FOMC Faiz Kararı Toplantısı takip edilecek. Aralık ayı FOMC toplantısına yönelik piyasa beklentisi faiz oranlarının %5,25- 5,50 aralığında sabit bırakılması yönünde bulunuyor. Perşembe günü ise Haftalık İşsizlik Maaşı Başvuruları, Perakende Satışlar verileri takip edilecek. Euro Bölgesi’nde ise Faiz Kararı Toplantısı ve saat 16:45’te AMB Başkanı Lagarde'ın konuşması takip edilecek. Cuma günü ise ABD tarafında New York Empire State İmalat Endeksi, Sanayi Üretimi, Kapasite Kullanımı ve S&P Global İmalat ve Hizmet PMI verileri açıklanacak. New York Empire State İmalat Endeksinin ise 3,8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Sanayi üretiminin ise Kasım ayında aylık bazda %0,2 artış kaydetmesi beklenirken, Kapasiye Kullanımı verisinin ise Kasım ayında %79,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi’nde ise HCOB İmalat ve Hizmet PMI, Ticaret Dengesi verileri takip edilecek.

Kaynak Halk Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.