Küresel borsalarda satışlar derinleşiyor

Dün Euro Bölgesi’nde IFO iş güven iklimi endeksi beklentilerin üzerinde 85.7 puan açıklanırken, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin Brüksel’de Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nde yaptığı konuşmada enflasyonun gerilemeye devam ettiğini ancak halen çok uzun süre yüksek kalmasının beklendiğini söylerken, faiz oranlarının yeterince uzun bir süre mevcut seviyelerde sürdürülmesi halinde enflasyon hedefinin yakalanabileceğini dile getirdi.

Küresel borsalarda satışlar derinleşiyor
Yayınlama: 26.09.2023
3
A+
A-

Başkan Lagarde, ihracattaki gerileme ve sıkı finansman koşullarının büyümeyi yavaşlattığını belirtirken buna karşılık düşen enflasyon, artan ücretler ve güçlü iş gücü piyasasının desteğiyle tüketici harcamaları ve reel gelirlerdeki artışın önümüzdeki dönemde ekonomik büyümeyi artırmasını beklediğini de vurguladı. Dolar endeksinin yükselişine devam etmesiyle birlikte ise Eur/Usd  ve Gbp/Usd paritesinde düşüşler devam ediyor. ABD’de ise veri akışı sakindi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee yaptığı konuşmada Fed'in enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını artırırken bile ABD'nin resesyondan kaçınmasının mümkün olduğunu Fed'in faiz oranlarının ne kadar yükselmesi gerektiğinden ziyade ne kadar süre daha yüksek tutulacağının tartışılacağı zamana hızla yaklaşıldığını vurguladı. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Fed’in bu yıl faizleri bir kez daha artıracağını ifade ederken, beklenenden güçlü olması durumunda faizlerin de uzun bir süre yüksek tutabileceklerinin altını çizdi. ABD hükümeti yine kapanma tehlikesi ile karşı karşıya. Senatosu'daki Cumhuriyetçi ve Demokrat müzakereciler, federal hükümetin 1 Ekim'den sonra da açık kalmasını sağlayacak kısa vadeli bir harcama planı üzerinde anlaşmaya çalışıyorlar. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş devam ederken değerli metallere ilişkin satış baskısı arttı. Altın ve gümüş kritik destek bölgelerine yaklaştılar. Dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş devam ederse altın ve gümüşte daha sert satış baskısı izlenebilir. Küresel piyasalarda faiz baskısının artması ve küresel büyüme endişeleri Dax başta olmak üzere Avrupa borsalarına da satış getirdi. ABD borsalarında ise kısa vadede tepki alımlarıyla günü pozitif tamamlamasına rağmen satış baskısının devamını izledik. Asya tarafında ise Çin’li Gayrimenkul şirketi Evergrande’den gelen haberler ön plana çıktı. Evengrande yuan cinsi tahvilinin geri ödemesini gerçekleştiremediğini duyurmasının ardından Asya piyasalarında satış hızlandı ve Asya borsaları günü satıcılı kapattı. Petrol geçen hafta başlattığı kar satışlarına bu hafta da devam ediyor. Petrolde bir süre tepe geçilmediği sürece kar satışları izlenebilir.

Bugün ABD’de konut piyasasına ilişkin açıklanacak verilerde konut fiyat endeksi aylık bazda %0.4 beklenirken, yeni konut satışlarının ise 699 bin adet açıklanacağı tahmin edilmekte. S&P/CS karmaşık-20 konut fiyat endeksinin ise yıllık bazda %0.0 geleceği öngörülmekte. Richmond imalat endeksinin -6 puan gelmesi beklenirken, CB tüketici güven endeksinin 105.5 puan açıklanması bekleniyor. Fed üyelerinden de Bowman’ın konuşması takip edilecek.

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.