Küme tipi baş ağrısının başlıca belirtileri

Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, küme tipi baş ağrısı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Küme tipi baş ağrısının başlıca belirtileri
Yayınlama: 03.11.2023
0
A+
A-

Memorial Antalya Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, ''Küme tipi baş ağrısı, migren ve gerilim tipi baş ağrısından sonra en sık görülen primer baş ağrısı tipidir ve nedeni tam olarak bilinememektedir. Her yaşta görülebilse de 20-40 yaş arası kişilerde ve erkeklerde daha sık ortaya çıkar. Sigara kullanımı bir diğer risk faktörüdür.'' ifadelerini kullandı.

''Küme dönemler şeklinde ortaya çıkıyor''

Küme tipi baş ağrısında ağrının tipik olarak 15-180 dakika arasında sürdüğünü, gün içinde 1 ile 8 defa arasında tekrarlayabileceğini belirten Uz. Dr. Özden Yener Çakmak,.''Ataklar genellikle aylar ya da yıllar süren baş ağrısız dönemler ile ayrılmış olan, haftalar ya da aylar süren (sıklıkla 1-3 ay) küme dönemleri şeklinde ortaya çıkar.'' dedi.    

Ağrıya eşlik eden belirtileri Uz. Dr. Çakmak, şöyle sıraladı: ''Aynı taraf gözde kanlanma, yaşarma ya da batma hissi,aynı taraf burunda tıkanıklık ya da burun akıntısı, aynı taraf alında ya da yüzde terleme, aynı taraf göz kapağında düşüklük, yüzde ve gözde ödem, ajitasyon ve huzursuzluk.'' şeklinde sıraladı.

''Tetikleyicileri ortadan kaldırmak önemli''

Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, ''Tedavi basamakları tetikleyicilerin ortadan kaldırılması, atak tedavisi ve uzun süreli koruma yani atakların önlenmesini sağlayan profilaktik tedavi olarak sınıflandırılabilir. Öncelikle hastaların sigara, alkol gibi tetikleyicilerin kullanımını azaltmaları ya da kesmeleri gerekmektedir. Atakları tetikleyebilecek aşırı sıcağa maruziyet ve egzersizden kaçınılmalıdır.'' bilgisini paylaştı.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.