İzmir’de raylı sisteme 40 milyar TL’yi aşan yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 3 raylı sistem projesini aynı anda sürdürerek kent tarihinde bir ilke imza attı.

İzmir’de raylı sisteme 40 milyar TL’yi aşan yatırım
Yayınlama: 13.03.2024
3
A+
A-

Çiğli Tramvayı ve Narlıdere Metrosu İzmirlilerin hizmetine sunulurken, Buca Metrosu çalışmaları devam ediyor. Büyükşehir, 5 yıllık dönemde raylı sisteme 40 milyar TL'yi aşan yatırım yaptı. İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımı olan Buca Metrosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi kaynaklarıyla yapılıyor.

Üçyol-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusu-Çamlıkule arasında 13,5 kilometrelik hatta hizmet verecek Buca Metrosu için 4 tünel açma makinesi (TBM) çalışacak. Üçyol, Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar Meydanı, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonlarının bulunduğu Buca Metrosu, Fahrettin Altay-Bornova arasında çalışan mevcut metro hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile Şirinyer'de entegre olacak.

Bu hat üzerinde tren setleri sürücüsüz olarak hizmet verecek. Yaklaşık 305 milyon Euro değerinde araç alımı yapılacak. Hatta çalışacak trenlerle birlikte Buca Metrosu 765 milyon euroya tamamlanacak. Dokuz Eylül Üniversitesi istasyonunda 240 araçlık otopark bulunacak. Hat işletmeye açıldığında günlük yolcu sayısının 400 bin olması bekleniyor.

İzmir’de raylı sisteme 40 milyar TL’yi aşan yatırım

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 27 Ocak’ta İzmirlilerin hizmetine sunduğu Çiğli Tramvayı, 183 milyon euroluk yatırımla İzmir'e kazandırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ayrıca şu anda proje ve ihale aşamasında da 3 projesi bulunuyor. Karabağlar-Gaziemir metrosu, Örnekköy tramvayı ve Kemalpaşa metrosu için çalışmalar devam ediyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tamamladığı Narlıdere metrosu için 287 milyon euro, Çiğli Tramvayı için ise araçlarla birlikte 183 milyon euro yatırım bütçesi ayırdı. Yapımı süren Buca Metrosu’nun ise araçlarıyla birlikte 765 milyon euroya tamamlanması öngörülüyor.

İzmir’de raylı sisteme 40 milyar TL’yi aşan yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.