İspanya Parlamentosu Katalonya’daki ayrılıkçılar için af yasasını onayladı

Madrid, 30 Mayıs (Hibya) – İspanya Parlamentosu ülkenin sosyalist başbakanı Pedro Sánchez’in geçen yılki sonuçsuz genel seçimlerden sonra kendisini iktidara getirmelerine yardımcı olmaları karşılığında Katalan ayrılıkçılara sunduğu tartışmalı ve toplumu son derece ayrıştıran af yasasına son onayını verdi.

İspanya Parlamentosu Katalonya’daki ayrılıkçılar için af yasasını onayladı
Yayınlama: 30.05.2024
0
A+
A-

İspanya'nın 350 sandalyeli parlamentosunda 172'ye karşı 177 oyla kabul edilen yeni yasa, Kasım 2014'teki sembolik bağımsızlık referandumuna ve üç yıl sonra İspanya'nın son kırk yıldaki en kötü siyasi krizini tetikleyen tek taraflı oylamaya katılan yaklaşık 400 kişi için geçerli olacak.

Yasadan en çok yararlanacak kişi, 2017'de kısa ömürlü tek taraflı bölgesel bağımsızlık ilanıyla sonuçlanan yasadışı ayrılma girişiminin planlanmasındaki rolü nedeniyle tutuklanmamak için Belçika'ya kaçan eski Katalan Bölge Başkanı Carles Puigdemont olacak. Yasa resmi devlet gazetesinde yayınlandıktan sonra, Puigdemont yaklaşık yedi yıl süren sürgünün ardından İspanya'ya dönmekte özgür olacak.

Aftan yararlanacak diğer kişiler arasında okullarının referandum oylama merkezi olarak kullanılmasına izin verdikleri için haklarında cezai işlem yapılan okul müdürleri, devlet memurları, itfaiyeciler ve ikinci bağımsızlık oylamasında oy kullananları durdurmak için güç kullanmak üzere Katalonya'ya gönderilen onlarca polis memuru da yer alacak.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.