“İnsanlar enflasyondan nefret ediyor. Nefret ediyor”

ABD merkez bankasının güncellenen üç aylık tahminlerine göre, Fed’in gösterge gecelik faiz oranı bu yıl bir kez daha %5,50-%5,75 aralığına yükseltilebilir ve oranlar 2024 boyunca önceden beklenenden önemli ölçüde sıkı tutulmuş.

“İnsanlar enflasyondan nefret ediyor. Nefret ediyor”
Yayınlama: 21.09.2023
3
A+
A-

ABD Merkez Bankası dün faiz oranlarını beklentiler doğrultusunda %5,25-%5,5 aralığında sabit tuttu ancak şahin para politikası duruşunu sertleştirdi; Üyeler, ekonomiyi resesyona sokmadan veya büyük iş kayıplarına yol açmadan enflasyonu düşürmenin başarılabileceğine giderek daha fazla inanırken, ekonomideki gücü kabul ettiler, bu da gelecek yıl beklenen kesintilerin sayısını da düşürdü ve daha uzun süre daha yüksek kesintilerin muhtemelen devam edecekleri yol olduğunu ima etti.

ABD merkez bankasının güncellenen üç aylık tahminlerine göre, Fed'in gösterge gecelik faiz oranı bu yıl bir kez daha %5,50-%5,75 aralığına yükseltilebilir ve oranlar 2024 boyunca önceden beklenenden önemli ölçüde sıkı tutulmuş.

Federal fon oranının 2024 sonunda %5,1'e ve 2025 sonunda %3,9'a düşmesiyle, merkez bankasının ana enflasyon ölçümünün bu yıl sonunda %3,3'e, gelecek yıl ise %2,5'e düşeceği öngörülüyor. 2025 sonunda %2,2'ye. Fed, 2026'da enflasyonun %2 hedefine geri dönmesini bekliyor ki bu, bazı yetkililerin mümkün olduğunu düşündüğünden daha geç bir tarih.

Fed toplantısı öncesinde yatırımcılar gelecek yıl önemli faiz indirimlerine bel bağlamıştı; bu beklenti, 19 yetkiliden 10'unun politika faizinin gelecek yıl boyunca %5'in üzerinde kalacağını öngördüğünü gösteren tahminlerle gölgelendi. Bu, şirketlerin ve hane halklarının, Fed'in enflasyonu kontrol altına almaya yönelik iki yıllık agresif mücadelesi sırasında halihazırda karşıladıklarından daha sıkı kredi koşulları ve daha yüksek borçlanma maliyetleriyle karşı karşıya kalacakları anlamına geliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, düzenlediği basın toplantısında “İnsanlar enflasyondan nefret ediyor. Nefret ediyor” söyleminde bulunurken, 2026'ya kadar süreceğini düşündükleri enflasyon mücadelesinde ilerlemek için daha sıkı bir politika yolu çizdi. Enflasyonu Fed'in yüzde 2 hedefine döndürmek için faiz oranlarında “uygun seviyeye ulaştığımıza dair gerçekten ikna edici kanıtlar görmek istiyoruz”, ancak politika yapıcıların bu kararı henüz vermediğini söyledi

Enflasyon 2023'ün geri kalanında ve önümüzdeki yıllarda düşerken bile Fed, politika faizinde yalnızca ılımlı bir başlangıç indirimi bekliyor. Bu, 2024'te beklenen yarım puanlık faiz indiriminin, enflasyona göre düzeltilmiş “reel” oranı artırma yönünde net etkiye sahip olacağı anlamına geliyor. Büyümeye yönelik yukarı yönlü revizyon ve 2024'teki işsizlik oranına yönelik aşağı yönlü revizyonda verilen mesaj, Fed'in uzun vadeli yüksek oranlara rağmen yumuşak iniş beklentisini artırdığını açıkça gösteriyor.

Bundan sonra maliyet daha düşük olacak çünkü; hala “güçlü” istihdam artışına sahip “sağlam” bir ekonominin, merkez bankasının finansal koşullar üzerindeki ek baskıyı 2025 yılına kadar sürdürmesine olanak tanıyacak ve bunun ekonomiye ve işgücü piyasasına daha önceki ABD enflasyon savaşlarına kıyasla çok daha az maliyetle devam edecek.

Avrupa tarafında, enflasyonu en yakından hisseden İngiltere’den beklenmeyen iyi haberler geldi. 18 ay sonra en düşük seviyesine inen enflasyon, Ağustos ayında piyasa beklentisi olan %7’nin altında aylık bazda %6,7 ve yıllık bazda %6.8 artış gösterdi. Çekirdek enflasyon ise %6.8 beklentilerinin altında artış göstererek %6,2 seviyesinde açıklandı. Bu durumun İngiltere merkez bankasının alacağı faiz için omuzlardaki yükü biraz olsun hafifletti

Tahvil getirileri, son Fed tahminleri ve politika açıklamasının ardından sıçradı; 2 yıllık Hazine tahvili %5,2 civarında kabaca 17 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 10 yıllık getiri, 16 yılın yeni zirvesi olan %4,4310'a yükseldi. ABD'nin önemli borsa endeksleri düştü . Para piyasası yatırımcıları, Fed kararından önceki yaklaşık %40 olasılıktan, yıl sonuna kadar çeyrek puanlık bir artış ihtimalini %40’dan %50’ye çıkardılar.

ABD hisse senetleri, ABD Merkez Bankası'nın genel olarak beklendiği gibi temel faiz oranlarını değiştirmemesi ve enflasyona karşı mücadelenin henüz bitmediğine ilişkin uyarılarla ekonomik tahminleri yukarı yönlü revize etmesiyle Dow %0,22, S&P 500 %0,94, Nasdaq %1,53 düşüş kaydettiler.

FED’in faizleri daha uzun süre yüksek tutacağı beklentilerini fiyatlayan Asya’da, Çin’in yavaşlama riski bugün geri plana atıldı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş hisse senedi endeksi %0,6 oranında düşerken, Hong Kong endeksi %0,8 oranında değer kaybetti. Japonya'nın Nikkei endeksi ise %1 düştü.

Brent petrol yaşadığı mini ralli sonrasında bugün negatif seyrediyor. Son zamanlarda enflasyonun ateşini iyice harlayan brent petroldeki yükseliş, ABD’nin faiz oranları daha uzun süre yüksek tutmasının, brent petrol talebini baskılayabileceği korkusuyla geri çekildi. Brent vadeli işlemleri %0,72 düşüşle varil başına 92,86 dolara , WTI %0,79 düşerek 14 Eylül'den bu yana en düşük seviye olan 88,95 dolara geriledi.

Yurt içinde gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) faiz kararında olacak. Piyasa beklentisi 500 baz artış ama bizim beklentimiz 750 puanlık artış yönünde. Yurt dışında ise İngiltere ve İsviçre başta olmak üzere, 9 merkez bankasından gelecek faiz kararları takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

ABD Merkez Bankası (Fed) Eylül toplantısında faiz oranını değiştirmedi. Banka politika faizini yüzde 5,25- 5,50 aralığında sabit tuttu. Fed yetkilileri faiz oranlarını sabit tutma kararı alırken, enflasyonla mücadele için bu yıl faiz oranlarını bir kez daha artırmaya hazır olduklarının sinyalini verdi.

Fed'in faize ilişkin 2024 yılı için tahmini yüzde 4,6'dan yüzde 5,1'e, 2025 yılı için de yüzde 3,4'ten yüzde 3,9'a yükseltildi. Fed'in 2026 yılına ilişkin faiz öngörüsü ise yüzde 2,9 oldu. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5'te tutuldu.

2023 büyüme beklentisinde belirgin bir yukarı yönlü revizyon yaptı. Haziran toplantısında 2023 büyümesi için yüzde 1 tahminini veren Fed bu toplantıda bu tahmini yüzde 2,1'e çekti. 2024 büyüme beklentisi yüzde 1,1'den yüzde 1,5'e çıkarken, 2025 büyüme beklentisi yüzde 1,8'de korundu.

Fed 2023 işsizlik beklentisini yüzde 4,1'den yüzde 3,8'e düşürdü. 2024 ve 2025 işsizlik beklentisi yüzde 4,5'ten yüzde 4,1'e indirildi.

Goldman Sachs, Fed'den ilk faiz indirimi için beklentisini 2024 ikinci çeyrekten 2024 dördüncü çeyreğe öteledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile ticaret hacminde yakalanan artış eğiliminin memnuniyet verici olduğunu belirterek, “Hedefimiz 100 milyar doları yakalamak. Enflasyonu artıran unsurları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz “dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomik büyümeden taviz vermeden maliye ve gelir politikalarının araçlarını uygulayarak enflasyonu artıran unsurları ortadan kaldırmayı hedefliyoruz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, Türkiye’nin ekipman üretiminde dünya genelinde 13’üncü sırada yer aldığını belirterek “Enerji üreten ekipmanların Türkiye’de üretilmesini teşvik edeceğiz, destekleyeceğiz” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin Reuters'e yaptığı açıklamaya göre Washington, JPMorgan'ı Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli ihracatına olanak tanıyan anlaşmadan ayrılan Moskova için tarımsal ödemeleri işlemeyi durdurmadan önce “sabırlı olmaya” çağırdı

Almanya Maliye Bakanlığı verilerine göre, federal ve bölgesel hükümetlerin vergi gelirleri Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 8,6 oranında arttı.

Brezilya Merkez Bankası gösterge faiz oranı Selic'i beklendiği gibi 50 baz puan daha düşürdü. Banka, gelecek toplantılarda aynı büyüklükte daha fazla indirim yapma niyetini tekrarladı.

OECD ve FAO’nun ortak hazırladığı “Tarımsal Görünüm 2023-2032” raporunda Türkiye’nin et, şeker ve tahıl piyasalarına önümüzdeki 10 yılda damgasını vuracağının altı çiziliyor.

Japonya'nın döviz piyasalarındaki aşırı dalgalanmaya karşı herhangi bir seçeneği göz ardı etmeyeceğini belirten Kabine Sözcüsü Matsuno, Cuma günü sona erecek olan iki günlük politika toplantısı gerçekleştiren BOJ'un %2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için “uygun” bir politika izlemesini umduğunu söyledi.

Kaynak A1 Capital


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.