İngiltere’deki seçimlerde İşçi Partisi 14 yıl aradan sonra yeniden iktidar arayışında

Londra, 4 Temmuz (Hibya) – Birleşik Krallık, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin merkez sol İşçi Partisi karşısında tarihi bir yenilgiye uğrayacağını gösteren ve aylardır süren anketlere meydan okumaya çalıştığı Perşembe günü sandık başına gidiyor.

İngiltere’deki seçimlerde İşçi Partisi 14 yıl aradan sonra yeniden iktidar arayışında
Yayınlama: 04.07.2024
2
A+
A-

Halk yerel saatle sabah 7'den akşam 10'a kadar yerel parlamento adaylarına oy verebilecek. Bundan kısa bir süre sonra yakından takip edilen sandık çıkış anketi açıklanacak. Oylar gece boyunca sayılacak ve sonucun Cuma sabahı açıklanması bekleniyor.

Başbakan Rishi Sunak'ın altı hafta önce açıkladığı seçim kararı hem siyasetçileri hem de kamuoyunu şaşırttı. Çoğu kişi, enflasyondaki son düşüş ve faiz oranlarında beklenen indirimin seçmenlerin cüzdanlarına yansıması için daha fazla zaman tanıyarak seçimin yılın ilerleyen dönemlerinde yapılmasını bekliyordu.

Birleşik Krallık parlamentosunun alt kanadı olan 650 üyeli Avam Kamarası'nda sandalye kazanmak için bir dizi küçük parti yarışıyor. Bunlar arasında Liberal Demokratlar, Yeşiller, İskoç Ulusal Partisi, Plaid Cymru, Demokratik Birlikçi Parti ve Nigel Farage'ın Reform UK'si yer alıyor. Oylar İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'da kullanılacak.

Birleşik Krallık siyasi sisteminde bir partinin oy oranını arttırması, daha fazla milletvekili çıkarması anlamına gelmiyor. Muhafazakârların ya da Keir Starmer liderliğindeki İşçi Partisi'nin iktidarın dizginlerini ele alacağı neredeyse garanti. Bu ya mutlak çoğunluğu kazanarak ya da bir koalisyon hükümeti kurarak olabilir.

Exeter Üniversitesi'nde sayısal İngiliz siyaseti alanında öğretim görevlisi olan Hannah Bunting'e göre, siyasi anketler yaklaşık iki yıldır İşçi Partisi'nin büyük bir zafer kazanacağına işaret etse de, partinin dar bir parlamento çoğunluğunu bile kazanması için ulusal oylarda neredeyse %13'lük tarihi bir kazanç elde etmesi gerekecek. Bu, 1997'de İşçi Partili Tony Blair'in John Major'a karşı elde ettiği oy oranından daha büyük bir fark anlamına geliyor.

Partinin 2010 yılında David Cameron yönetiminde bir koalisyon anlaşmasıyla iktidara gelmesiyle birlikte 14 yıllık Muhafazakar iktidarın mirası, seçim kampanyasının ana temalarından biri oldu.

Sunak ve Starmer, partilerinin konut, Ulusal Sağlık Hizmeti ve savunma gibi kritik konuları ele alabileceği konusunda halkı ikna etmeye çalıştı.

Sunak, Haziran başındaki bir tartışma sırasında İşçi Partisi'nin politikalarının bir sonraki parlamento boyunca “her çalışan aile” için 2,000 £ (2,553.73 $) vergi artışına yol açacağını iddia etti. Starmer bu rakamın “uydurma” olduğunu söylerken, parti sadece belirli grupları hedef alan vergi artışlarını ortaya koydu.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.