IMF Başkanı Georgieva: Çin dikkat çekici başarılara imza attı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Çin’in başarısının halkın yaşam koşullarını iyileştirmekle kalmayıp, kalkınmanın faydalarının tüm halkın paylaşmasını sağladığını kaydetti.

IMF Başkanı Georgieva: Çin dikkat çekici başarılara imza attı
Yayınlama: 25.05.2024
0
A+
A-

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Çin’in başarısının halkın yaşam koşullarını iyileştirmekle kalmayıp, kalkınmanın faydalarının tüm halkın paylaşmasını sağladığını kaydetti.

Kristalina Georgieva, Çin Medya Grubu’na bağlı CGTN’ye verdiği özel röportajda, küresel ekonominin “yumuşak iniş” gerçekleştirmesi konusunda, bir yandan tüketici talebi güçlü olmaya devam ederken hükümet harcamalarının esneklik gösterdiğini, diğer yandan dünya ekonomisinin güçlü bir direnç gösterdiğini kaydetti.

COVID-19 salgını, Ukrayna krizi, yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarının etkisine rağmen dünya ekonomisinin performansının bir yıl önce beklenenden daha iyi olduğunu dile getiren Kristalina Georgieva, dünya ekonomisinin “yumuşak iniş” yapmasının beklendiğine ancak bu inişin henüz gerçekleşmediğine işaret etti.

Çin ekonomisine de değinen Kristalina Georgieva, geçtiğimiz 40 yılda Çin’in dikkat çekici başarılara imza attığını, reform ve dışa açılma politikasının Çin halkına büyük faydalar getirdiğini hatırlattı. Georgieva, gelecekte reformların derinleştirilmesinin yeşil kalkınma ve dijital dönüşümün büyüme potansiyelini ortaya çıkarabileceğini ve günümüzde Çin’in yüksek hızlı kalkınmadan yüksek nitelikli kalkınmaya geçiş yapmakta olduğunu ifade etti.

Çin’in kalkınmasında yeni bir döneme girildiğini, bu dönemde ekonomik büyümenin yüzde 10, 12 ya da 15 olmayacağını ancak fırsatların önemli ölçüde artacağını ve halkın yaşam standardının da yükseleceğini belirten Georgieva, Çin’in mutlak yoksulluğu ortadan kaldırmayı başararak halka onurlu bir yaşam sağladığını söyledi.

Georgieva, diğer ülkelerin Çin’in “orta ve uzun vadeli hedefler belirlemek”, “altyapı inşasına yatırım yapmak”, “seçkin personel yetiştirmek”, “hukukun üstünlüğünü geliştirmek” ve “rekabet gücünü artırmak” gibi alanlardaki tecrübelerini örnek alabileceğini dile getirdi.

Çin’in Loess Platosu teraslama projesiyle çorak arazilerin ekilebilir tarım arazilerine dönüştürüldüğünü, Etiyopya’nın da benzer projeler hayata geçirmeye başladığını hatırlatan Georgieva, Çin’in başarılarının dünyanın geri kalanı için bilgi ve başarı örnekleri oluşturduğunun altını çizdi.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Çin’in uluslararası toplumun ve IMF’nin aktif bir katılımcısı olduğuna işaret ederek, salgın sırasında Çin’in IMF’ye katkıda bulunduğunu ve yardıma en çok ihtiyaç duyan üye ülkelere destek sağladığını kaydetti.

Georgieva, Çin’in ayrıca iklim değişikliği, dijital ekonomi ve küresel ekonomik entegrasyon gibi insanlığın geleceği için hayati önem taşıyan konularda da öncü rol oynadığını sözlerine ekledi.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.