İddiaları reddeti: Erdoğan ve AK Parti’yle bağımız yok

Almanya’da bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’yle yakın olduğu öne sürülen ve eleştirilerin odağında olan DAVA oluşumu, söz konusu iddiaları reddetti. DAVA, Alman ve Avrupa siyasetinde etkin olmak için harekete geçmiş durumda.

İddiaları reddeti: Erdoğan ve AK Parti’yle bağımız yok
Yayınlama: 02.02.2024
0
A+
A-

DAVA (Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak) Başkanı Teyfik Özcan, Almanya Redaksiyon Ağı’na (RND) konuştu.

“Öncelikle Avrupa Parlamentosu seçimlerine yoğunlaşmak ve be kadar seçmen potansiyelini harekete geçirebildiğimizi görmek istiyoruz.” diyen Özcan, sözlerini, “Bunun ardından Almanya’da parti kurma işlemlerini tamamlamak istiyoruz. Şu anda, gelecek yıl yapılacak federal meclis seçimlerine katılabileceğimizi varsayıyoruz.” diye sürdürdü.

“ERDOĞAN VE AK PARTİ’YLE BAĞIMIZ YOK”

Mevcut olumlu tepkiler doğrultusunda Avrupa Parlamentosu’nda temsil edileceklerinden emin olduğunun altını çizen Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti’yle bağlantılı oldukları iddialarını ise geri çevirdi.

Özcan, “Erdoğan hükümetiyle de diğer yabancı hükümetlerle de hiçbir bağlantımız yok.” diye konuştu.

İddiaları reddeti: Erdoğan ve AK Parti’yle bağımız yok

“AMACIMIZ SİYASİ PARTİ’YE DÖNÜŞMEK”

DAVA’nın şu anda bir siyasi birlik olduğunu belirten Özcan, “Ancak uzun önemli olarak DAVA’yı bir siyasi partiye dönüştürmeyi planlıyoruz.” dedi.

DAVA’nın Almanya azınlık olarak görülen seçmenlere yoğunlaşacağını ifade eden Özcan, “Almanya’da etnik veya dini azınlıklar arasında sayılan insanların potansiyelinin ne kadar büyük olabileceğini analiz ettik.” şeklinde konuştu.

ALMANYA’DA DAVA POLEMİĞİ

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde siyaset sahnesine çıkan DAVA oluşumu, Alman siyasetçilerin eleştirilerine hedef oldu.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, yaptığı açıklamada, öncelikle bu partinin Almanya’da dikkate alınabilecek duruma gelip gelmeyeceğinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

İddiaları reddeti: Erdoğan ve AK Parti’yle bağımız yok

SPD Eş Başkanı Saski Esken ise, “Türk kökenli yurttaşlarımıza, Almanya’nın birleşik olduğunu, tek bir halk olduğumuzu ve göçmenleri sınır dışı etmek isteyen aşırı sağ ağların iktidara gelmesine izin vermeyeceğimizi ancak Tayyip Erdoğan’ın bölücü eğilimlerinin burada bir rolü olmayacağını açıkça ifade etmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

Alman Parlamentosu’ndaki Hristiyan Birliği (CDU/CSU) grubunun başkan yardımcısı Jens Spahn da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Böyle bir şey, ülkemizde başka bir aşırılıkçı partinin var olması anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.

Yeşiller Milletvekili Max Lucks, DAVA’nın Almanya’daki aşırı sağcı AfD’nin “Türk versiyonu” olduğunu belirterek, bu oluşumun hedefinin “kitle partileri tarafından temsil edilmediğini düşünen seçmenlere siyasi bir vatan vermek” olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi’nden Tarım Bakanı Cem Özdemir ise, “Erdoğan’ın bir yan ürününün seçimlerde aday olması ihtiyacımız olan son şey.” dedi.

İddiaları reddeti: Erdoğan ve AK Parti’yle bağımız yok

BILD’İN HABERİ GÜNDEM OLMUŞTU: 5 MİLYON OY ALABİLİRLER

Alman Bild gazetesi, Erdoğan’ın Almanya’da DAVA adında bir uydu parti kurduğunu iddia ederek, partinin gelecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağını yazmıştı.

Bild’de yer alan değerlendirmede, DAVA’nın  gelecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 5 milyon oy sayısına ulaşabileceği ifade edilmişti.

Almanya’nın genel seçimlerinde yüzde 5 barajının olduğu hatırlatıldığı haberde, ülkede vatandaşlık yasasının değişmesi durumunda, partinin oy sayısının önemli ölçüde artabileceğine dikkat çekilmişti.

almanya, dava, DÜNYA Haberleri, erdoğan
www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.