İçinde bulunduğumuz çağda Mao Zedong’u hatırlamanın anlamı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Mao Zedong’un doğumunun 130. yıl dönümü anısına düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, Mao Zedong’un başlattığı dava ileriye taşınarak, Çin tarzı modernizasyon yoluyla güçlü ülke inşası ve ulusal kalkınmanın kapsamlı şekilde ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

İçinde bulunduğumuz çağda Mao Zedong’u hatırlamanın anlamı
Yayınlama: 27.12.2023
0
A+
A-

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping dün başkent Beijing’deki Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda Mao Zedong’un doğumunun 130. yıl dönümü anısına düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, Mao Zedong’un başlattığı dava ileriye taşınarak, Çin tarzı modernizasyon yoluyla güçlü ülke inşası ve ulusal kalkınmanın kapsamlı şekilde ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.

Xi Jinping, “Yoldaş Mao Zedong büyük bir Marksist, büyük bir proleter devrimci, stratejist ve teorisyendir. Marksizm’in Çin’de yerelleştirilmesinin büyük öncüsü ve Çin'in sosyalist modernleşme inşasının büyük kurucusudur. Modern zamanlarda Çin'in büyük bir yurtseveri ve milli kahramanıdır. ÇKP’nin ilk nesil lider kadrosunun çekirdeği ve Çin halkının kendi kaderini ve ülkenin durumunu tamamen değiştirmesine öncülük eden büyük bir adamdır. Dünyada ezilen ulusların kurtuluşuna ve insanlığın ilerlemesine önemli katkılarda bulunan bir enternasyonalisttir. Mao Zedong Düşüncesi partimizin değerli manevi zenginliğidir ve eylemlerimize uzun vadede rehberlik edecektir. Mao Zedong Yoldaş'ı anmanın en güzel yolu, onun başlattığı davayı ileriye taşımaya devam etmektir.” ifadelerini kullandı. 

Mao Zedong, Çin Komünist Partisi, Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun kurucusu ve lideriydi. Mao’nun her doğum gününde, Çin’in resmi makamlarından sıradan vatandaşlarına kadar, başkent Beijing’den Mao’nun memleketi Shaoshan kentine kadar, toplumun çeşitli çevreleri çeşitli anma etkinlikleri düzenliyor. Bu, Çin halkının Mao’ya olan derin saygı ve sevgisini yansıtıyor.

Çin halkının yüreğinde neden Mao Zedong’a derin saygı ve sevgi var? Mao Zedong’u günümüzde anmanın anlamı ne?

Çin tarzı modernleşmeyle Çin milletinin yeniden yükselişine kavuşmak, Çin Komünist Partisi’nin tüm üyeleriyle Çin’de yaşayan çeşitli etnik gruplara mensup tüm üyelerin yeni dönemde ve yeni çalışma yolculuğunda merkezi misyonudur.

Çin tarzı modernleşme, Çin’e özgü sosyalizmini geliştirme sürecinde oluştu. Mao Zedong, bunun için önemli katkı sağladı. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Mao Zedong’un halkın devletin sahibi olduğu Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu olduğuna işaret ederek, Mao Zedong’un ileri sosyalist sistemi kurduğunu söyledi.

Uzmanlar, Mao’nun Çin tarzı modernleşme arayışlarının “modernizasyon Batılılaşmadır” iddiasını temelden çürüttüğünü, Mao’nun “bağımsızlık”, “gerçeklerden hakikati bulmak” düşüncelerinin bugünlerde bile hayati önem taşıdığını savunuyor.

Öte yandan, Çin halkının Mao Zedong’u anmasının bir diğer önemli nedeni ise Mao’nun Çin Komünist Partisi’nin “halka hizmet” şiarını ortaya koyması. Bu amaç, ÇKP’yi diğer tüm siyasi partileri ayıran temel işaret olurken, ÇKP’nin uzun vadeli iktidarda kalmasının sırrıdır.  

Nitekim, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping halka hizmet gayesini hep izleyerek devleti yönetmenin somut uygulamalarında  halk merkezli olma düşüncesini oluşturdu. Göreve gelmesinden bu yana, Xi Jinping, tüm parti ve devlet çalışmalarını yürütürken, halkı hep en ön planda bulundurdu.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Mao Zedong’un doğumunun 130. yıl dönümünü anmak için düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada, “Çin tarzı modernleşme, tüm Çin halkının ortak davasıdır. Çin halkının modernleşme başarılarından faydalanmasını sağlamak için tüm çalışmaların gerçekleştirilmesinde  halka sıkıca dayanmalı, halkın temel çıkarları en üst mertebede tutulmalıdır. Halkın yaşamının düzeltilmesi için tüm olanaklar kullanılmalı, halkın eleştirisiyle denetimine tabii tutulmalı, dolayısıyla Çin tarzı modernleşmenin en güvenilir ve kalıcı güç kaynağına sahip olması sağlanmalıdır.” diye konuştu.   


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.