Hastalar, doğru danışmanlıkla doğru branşa yönelecek

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastaların arayıp durumunu anlatacağı, doğru danışmanlık alarak doğru branşa müracaat etmesini sağlayacak çalışma planladıklarını bildirdi.

Hastalar, doğru danışmanlıkla doğru branşa yönelecek
Yayınlama: 04.10.2023
27
A+
A-

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, hekimden randevu alma konusunda dünyada benzeri olmayan bir uygulamanın söz konusu olduğunu ifade etti.

Vatandaşın sağlık ihtiyacının hangi branşta olduğunu bilme zarureti olmadığını, bir sağlık profesyonelinin onu yönlendirmesinin daha doğru olduğuna işaret eden Koca, ''Vatandaşımız, ilk defa muayene olacağı zaman, bir sevk olmadan, kendi talebiyle örneğin endokrinoloji kliniğinden randevu alabiliyor. Oysa hastanın ihtiyacının bir endokrinolog olmasını bilmesini beklemek doğru değil. Endokrinoloji yan dal. Yani ana ihtisasın üstü bir ihtisas alanı. Vatandaşımızı önce dahiliye hekiminin görüp, ihtiyacın bir endokrinoloji uzmanı olduğunu söylemesi lazım. Bizde bunun yerine kişi kendi ihtiyacını endokrinoloji olarak tanımlayıp, randevu alıyor. Bu bize katlanarak iş yükü olarak dönüyor.'' bilgisini verdi.

Dr. Koca, bu aşamada, çözüm geliştirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

''Vatandaşımızın sağlık ihtiyacının hangi branşta olduğunu bilme zarureti yok. Bir sağlık profesyonelinin onu yönlendirmesi daha doğru. Bu bakımdan aile hekimlerimizin rolünü çok önemli görüyorum. Aile hekimleri vatandaşlarımızı doğru branşlara yönlendirebilir. Bununla ilgili bir çalışmamız var. Ayrıca hastalarımızın arayıp, durumunu anlatacağı, doğru danışmanlık alarak doğru branşa müracaat etmesini sağlayacak bir çalışma planladık. Gerek gerçek sağlık profesyonelleri ile gerekse yapay zeka tabanlı yönlendirme sistemleriyle bu konudaki iş yükünü azaltacak sistem için çalışıyoruz. Önemli mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum.”


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.