Halk Yatırım: ABD vadelilerinde satıcılı seyir izleniyor

İstanbul, 5 Ağustos (Hibya) – Halk Yatırım, Amerika Birleşik Devletleri vadelilerinde satıcılı seyir izlendiğini duyurdu.

Halk Yatırım: ABD vadelilerinde satıcılı seyir izleniyor
Yayınlama: 05.08.2024
0
A+
A-

Halk Yatırım'ın değerlendirmesine göre geçen Cuma günü ABD piyasaları beklentinin altında gerçekleşen Temmuz ayı TDİ verisinin resesyon endişelerini artırmasıyla satıcılı seyir izledi. Açıklamada piyasa hakkındaki beklentiler şöyle ifade edildi:

“ABD’de tarımdışı istihdam Temmuz ayı verisi 114k seviyesinde gerçekleşerek piyasa beklentisinin altında kaldı. Ayrıca Haziran ayı verisi de 206k’dan 179k seviyesine revize edildi. İşsizlik oranı, Temmuz’da 0,2 puan artarak Ekim 2021’den bu yana görülen zirve seviye olan %4,3’e yükseldi. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen işsizlik oranının bu dönemde %4,1 olması öngörülüyordu. Ortalama saatlik kazançlar verisi ise aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,2 ve %3,6 artışlarla piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlardaki yıllık artışın Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyede gerçekleştiğini gözlemliyoruz. Ayrıca Haziran ayı verisi de yıllık bazda %3,8 artış olarak aşağı yönlü revize edildi (önceki: %3,9). ABD ekonomisinin resesyona girebileceği yönündeki endişeleri artıran söz konusu verinin ardından, Fed’in geçen hafta gerçekleşen FOMC toplantısında faizlerde değişikliğe gitmeyerek hata yaptığı yönündeki görüşlerin yoğunlaştığı takip edildi. Bu çerçevede, para politikası beklentileriyle yakından ilintili olan 2 yıllık tahvil faizleri 5 Kasım’dan bu yana görülen en düşük seviye olan %3,88’e geriledi. 10 yıllık tahvil faizleri de %3,79 seviyesine düşüş gösterdi. Bu seviyenin 27 Aralık’tan bu yana görülen dip seviye olduğunu gözlemliyoruz. Faiz patikasına ilişkin olarak, tarımdışı istihdam verisinin ardından swap piyasalarında Fed’in bu yıl üç faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler fiyatlanmaya başlandı. Eylül ayında Fed’in 25 baz puan faiz indirimine gitme olasılığı %26’dan %78 seviyesine yükselirken, Kasım ayına ilişkin 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi %8,5’dan %75,3’e artış gösterdi. Aralık ayına ilişkin 25 baz puanlık faiz indirimi beklentisi de %6,3’ten %66,4’e yükseldi. VIX endeksi geçtiğimiz Cuma günü 4,8 puan artışla 30 Aralık 2022’den bu yana görülen zirve seviye olan 23,39’a yükselirken, tahvil piyasasında görülen volatiliteyi gösteren MOVE endeksi de 17 Nisan’dan bu yana görülen en yüksek seviye olan 112,26 seviyesine yükseldi.

S&P 500 endeksi %1,84 düşüşle 5.346,56 seviyesine geriledi. Nadaq endeksi de %2,43 değer kaybıyla 16.776,16 seviyesine geriledi. Dow Jones endeksi de %1,51 düşüşle 39.737,26 seviyesinden kapandı. Cuma günü endekslerde yaşanan realizasyonlar boğa piyasasında görülen olağan düzeltmeler olarak nitelendirildi. Tüm zamanların zirve seviyesinin yaklaşık %10 altına gerileyen Nasdaq endeksi, düzeltme bölgesine giren ilk endeks olarak öne çıkıyor. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri de zirve seviyelerinin sırasıyla %5,7 ve %3,9 altında bulunuyor. Sektörel cephede teknoloji ve bankacılık sektörü hisselerinin kayıplara öncülük ettiği takip edildi. Teknoloji sektörü hisseleri tarafında, Amazon hisseleri beklentinin altında kalan gelirleri ve hayalkırıklığı yaratan ileriye dönük beklentileri nedeniyle %8,8 geriledi. Intel hisseleri de zayıf yılsonu öngörüleri ve işten çıkarma sürecinin başlayacağını duyurmasıyla %26 değer kaybetti. Perşembe günü %6 düşüş kaydeden Nvidia hisseleri de %1,8 geriledi. Bankacılık sektörü cephesinde de resesyon endişeleri nedeniyle Bank of America hisseleri %4,9, Wells Fargo hisseleri de %6,4 değer kaybetti.

Bugün ne bekliyoruz?

Bu sabah Asya piyasalarında da ABD cephesinde öne çıkan resesyon endişelerine ek olarak devam eden jeopolitik gerilim nedeniyle satıcılı seyir görülüyor. Bu çerçevede artan güvenli varlık talebinin etkisiyle USDJPY paritesi Ocak ayından bu yana görülen en düşük seviye olan 142 seviyesine yakınsarken, Altın Ons %0,45 artışla 2.500 seviyesine yaklaştığını da belirtmek isteriz. ABD ekonomisinin seyrine ilişkin korkular nedeniyle bu sabah 2024 yılına ilişkin faiz indirim beklentilerinin 4’e yükseldiğini tahip ediyoruz. Jeopolitik cephede de dün ABD Savunma Bakanı Austin'in, olası İran saldırısına ilişkin İsrail'e ilave askeri destek göndermek üzere talimat verdiğini açıklamasının ardından bu sabah Lübnan topraklarından İsrail'in kuzeyine füze ve SİHA'larla saldırı düzenlendiği bildirildi. Lübnan'daki Hizbullah Hareketi'nden konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı. Hisse senedi endeksleri cephesinde Nikkei ve KOSPI endekslerinin sırasıyla %8,19 ve %7,43 düşüşlerle kayıplara öncülük ettiğini takip ediyoruz. Shangai endeksi ise beklentileri aşan Caixin hizmet PMI verisinin etkisiyle yatay seyir izliyor. Hang Seng endeksi %0,43 düşüş kaydederken, Nifty ve BSE Sensex endekslerinde düşüşler %2’ye yaklaşıyor.

ABD vadelilerinde de satıcılı seyir izleniyor.

Bugün ABD’de ISM hizmet PMI verisi takip edilecek. ISM hizmet PMI Temmuz ayı verisinin aylık bazda 2,5 puan artışla 51,3 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Alt endekslere yönelik olarak ise piyasa beklentisi bulunmuyor. Hatırlanacağı üzere ödenen fiyatlar alt endeksi Haziran ayında 1,8 puan düşüşle 56,3 seviyesine gerilemişti. İstihdam alt endeksi 1 puan düşüşle 46,1 seviyesine gerilemişti. Yeni siparişler alt endeksi ise 6,8 puan düşüşle Aralık 2022’den bu yana en düşük seviye olan 47,3’e gerilemişti. Euro Bölgesi cephesinde de Sentix yatırımcı güveni ve ÜFE verileri takip edilecek.Sentix yatırımcı güveni Ağustos ayı verisinin aylık bazda 1,4 puan artışla -5,9 seviyesine yükselmesi öngörülüyor. Haziran ayı ÜFE verisinin de aylık bazda %0,5 artış kaydetmesi bekleniyor. Yıllık bazda ise verinin %3,3 gerilemesi öngörülüyor.

Gelecek gündemde neler var?

Yarın ABD’de dış ticaret dengesi verisi takip edilecek. Haziran ayı verisinin -72,6 mlr dolar açık olarak gerçekleşmesi tahmin ediliyor. Euro Bölgesi cephesinde de perakende satışlar verisi gündemimizde olacak. Haziran ayı verisinin aylık bazda %0,2 düşüş kaydetmesi bekleniyor. Yıllık bazda ise %0,3 artış kaydetmesi bekleniyor. Asya cephesinde Japonya’da nakit kazançlar, reel kazançlar ve hanekalkı harcamaları verileri takip edilecek. Haziran ayı nakit kazançlar verisinin yıllık bazda %2,4 artış kaydetmesi bekleniyor. Reel kazançlar verisinin ise yıllık bazda %0,9 gerilemesi öngörülüyor. Hanehalkı harcamaları verisinin yıllık bazda %0,8 düşüş kaydetmesi bekleniyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.