Haftaya bakış

Geçen hafta TCMB’nin yatırımcı toplantıları, uluslararası yatırımcı konferansları, bir küresel aracı kurumun Türk bankalarına ilişkin olumlu raporu neticesinde bankacılık sektörü %14, endeks ise %5 yükseliş gösterdi.

Haftaya bakış
Yayınlama: 15.01.2024
1
A+
A-

Geçen hafta TCMB’nin yatırımcı toplantıları, uluslararası yatırımcı konferansları, bir küresel aracı kurumun Türk bankalarına ilişkin olumlu raporu neticesinde bankacılık sektörü %14, endeks ise %5 yükseliş gösterdi. Geldiğimiz değerleme seviyeleri itibariyle bankacılık sektörünün ağırlığının %15’lik endeks ağırlığına çekilmesi, portföylerde döviz cinsi mali tablo açıklayan, ihracatçı, enflasyona karşı koruma sağlayan şirketlere ağırlık verilmesini tavsiye ediyoruz. Ayrıca jeopolitik gelişmeler nedeniyle yavaşlayan turizm sektörü, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve reasürör fiyatlamalarındaki artış nedeniyle sigortacıları, yükselen kur, talebin tatmin edilmiş olması, yükselen finansman maliyetleri dolayısıyla ithalatçı şirketlerin hisselerinin portföylerde ağırlığının düşürülmesini tavsiye ediyoruz.

Büyümeye öncü gösterge olan sanayi üretiminde daralma serisi devam ediyor. Sanayi Üretimi 2023 yılının Kasım ayında takvim etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda %0,2 sınırlı artış gösterirken, takvim ve mevsim etkisinden arındırılmış üretim ise 2023 Kasım ayında %1,4 daralma gösterdi. Detaylara bakıldığında Kasım ayında bütün ana sanayi gruplarında aylık bazda daralma görülürken sanayi üretimindeki azalışa ara malı ve dayanıklı tüketim malı üretimindeki düşüşlerin öncülük ettiği görülüyor. Bunun paralelinde ise işsizlik oranı mevsimsellikten arındırılmış olarak Kasım’da aylık 0,4 puan artışla %9,0’a yükseldi.

Her hafta yakından izlediğimiz menkul kıymet istatistiklerinde 5 ocak ile biten haftada yurtdışı yerleşik yatırımcılar, piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak 300 milyon dolar hisse senedi, 46 milyon dolar DİBS satışı gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre cari dengede iki ay sonunda yeniden cari açık gözlemlendi ve Kasım'da cari denge beklenenden 1 milyar dolar daha fazla olarak 2,7 milyar dolar açık verdi. Diğer taraftan yabancı yatırımcı ile teması süren Merkez bankası başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, “Dezenflasyon patikası; sadece bir projeksiyon değildir, başarı ölçümüzdür. Bunu başarmaya kararlıyız.” açıklamalarının yabancı yatırımcının TL varlıklara ilgisine katkıda bulunmasını bekleriz.

Haftanın son günü ise tüm piyasanın iştahla beklediği Moody’s Türkiye’ye ait kredi değerlendirme raporunu takip ettik. Kredi notunda bir iyileşme beklentisine karşılık Moody’s kredini notunu yatırım yapılabilir seviyesinin 6 kademe altında “B3” seviyesinde teyit ederken, görünüm ise durağandan pozitife revize edildi. Görünümdeki pozitif revizenin gerekçesi rasyonel politikalara dönüş olarak tanımlanırken, Moody’s önceki politikaya dönüldüğüne işaret eden güçlü kredi büyümesi, yüksek ücret artışı gibi unsurlar olması durumunda görünümü tekrardan durağana döndürebileceğini belirtti.

Yurtdışı tarafında ABD’de TÜFE’nin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi piyasadaki olumlu havanın devam etmesini engelledi. özellikle Hizmet tarafında Mart 2022’den beri yıllık %5 ve üzeri artış görülmesi enflasyonun beklentilerden daha inatçı olabileceğine dair işaretler vermekte. Diğer taraftan Dünya Bankası’nın yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu’nda ABD ekonomisinin 2024 yılında %1,6 büyüyeceğinin öngörülmesi (Haziran 2023: %0,8) yumuşak iniş senaryosunu destekledi.

Euro Bölgesinde perakende satış ve Almanya sanayi üretiminde görülen düşüşler piyasaları olumsuz etkilerken, ekonomi için çizilen resim kötüleşmeye devam etti. ECB’nin Ekonomik Bülten’inde daha önce %1 olan 2024 büyüme tahmini, %0,8 olarak revize edildi. Dünya Bankası’nın ise %1,3 olan büyüme tahminini %0,7 olarak revize etmesi ve bu düşüşe rağmen enflasyonu %2 hedefine getirmek için sıkılaşma sürecinin devam etmesi gerektiğinin belirtilmesi olumsuz havayı destekleyen unsur oldu.

Haftanın ilk günü yurt içinde Merkezi Yönetim bütçe dengesi rakamları takip ediyor olacağız.
ABD'nin tatil olduğu Pazartesi, Almanya‘da GSYH rakamları ve Euro Bölgesi sanayi üretimi verilerini bekliyoruz. “Davos Zirvesi” yani Dünya Ekonomik Forumu (WEF) da bu hafta gerçekleşecek.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.