Haftalık makro bülten

ABD ve Euro Bölgesi’nde enflasyon verisi açıklanacak.

Haftalık makro bülten
Yayınlama: 10.05.2024
2
A+
A-

ABD ve Euro Bölgesi'nde enflasyon verisi açıklanacak.

Önümüzdeki hafta global piyasalarda ABD enflasyon verisine odaklanılacak. Geçtiğimiz hafta Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin altına gelmesi ile enflasyonun soğuma eğilimine girdiğine dair algı oluşmuş, Fed'in Eylülde faiz indirimi yapabileceği tekrar gündeme gelmişti. 12 Haziran'da Fed'in faizi sabit tutma ihtimali anketlerde %91,5 olurken, Eylül ayında faiz indirim beklentisinin oranı %68'lere kadar yükseldi. Fakat Fed eyalet üyeleri temkinli kalmaya da devam ediyor. Atlanta Fed Başkanı Bostic, ''politika gevşemesinin zamanlaması ve kapsamı belirsiz'' açıklamasında bulunurken, San Francisco Fed Başkanı Daly, ''ABD enflasyonunun önümüzdeki aylarda nereye gideceği konusunda kayda değer bir belirsizlik olduğunu'' belirtti.

ABD'de Ocak ayında açıklanan yıllık bazda enflasyon sonrasında yıllık bazda Şubat ayında %3,2, Mart ayında ise %3,5 artış gerçekleşmişti. Buradaki yükselişteki en önemli neden ise istihdam piyasalarındaki yukarı yönlü iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlamasıydı. Nisan ayında ABD'de enflasyonun yıllık bazda %3,5 seviyesinden %3,4'e gerilemesi bekleniyor.

ECB'den Haziran ayında faiz indirimi bekleniyor. Çünkü PMI verilerindeki düzelme emarelerine ek olarak geçtiğimiz haftalarda gelen Euro Bölgesi büyümesi sonrasında Avrupa, teknik resesyondan çıkmış oldu. 2022 – 2023 yıllarında faiz artırım döngüsünde çokça eleştirilen ECB, son zamanlarda yürüttüğü süreçler ve attığı politika adımları ile beklentileri yükseltmişdurumda. ECB tutanaklarına bakıldığında ise tutanaklar ''Ekonomik büyüme üzerindeki risklerin aşağı yönlü olduğunu, ek kanıtların Mart projeksiyonlarında yer alan orta vadeli enflasyon görünümünü teyit etmesi halinde, Yönetim Konseyi'nin Haziran toplantısında para politikası kısıtlamalarını gevşetmeye başlayabilecek konumda olmasının makul olduğunu'' gösterdi.

indirim beklentilerine paralel olarak euro da güç kazanırken, Euro Bölgesinde çekirdek enflasyonun geri çekilmesi bekleniyor.


Kaynak İnfo Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.