Gürcistan Cumhurbaşkanı ‘yabancı etki’ yasasını veto etti

Stockholm, 18 Mayıs (Hibya) – Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabichvili tasarının Anayasa’ya aykırı olduğunu söyleyerek, ülkeyi ikiye bölen “yabancı ajanlar” yasa tasarısını veto etti ve hükümete “ruhu ve özü itibariyle Rus” olduğunu söylediği yasa konusunda kendisinin ”çiğnenmemesi” çağrısı yaptı.

Gürcistan Cumhurbaşkanı ‘yabancı etki’ yasasını veto etti
Yayınlama: 18.05.2024
2
A+
A-

Salome Zourabichvil, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin müdahalesini göz ardı edecek oylara sahip olmasına rağmen Cumartesi günü vetosunu kullandı.

Cumhurbaşkanı, “Bugün bir Rus yasasını veto ettim. Bu yasa özü ve ruhu itibariyle Rus yasasıdır. Anayasamıza ve tüm Avrupa standartlarına aykırıdır, dolayısıyla Avrupa yolumuzda bir engel teşkil etmektedir” dedi.

Geçtiğimiz Salı günü üçüncü ve son okuması yapılan Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasası uyarınca, gelirlerinin yüzde 20'sinden fazlasını yurtdışından elde eden sivil toplum kuruluşları ve medya, “yabancı bir gücün çıkarlarına hizmet eden kuruluşları” kaydetmekle yükümlü olacak.

AB, yasanın ülkenin bloğa katılımı önünde bir engel teşkil edeceğini söylerken, ABD de yasanın ve hükümetin batı karşıtı söyleminin Gürcistan'ı bir “düşmana” dönüştürdüğü ve milyarlarca dolarlık ekonomik ve askeri yardımı çekebileceği uyarısında bulundu.

Gürcistan anayasasına göre cumhurbaşkanının yasayı imzalayıp yürürlüğe koyması ya da tartışılan bir alternatifi “gerekçeli açıklamalar” şeklinde parlamentoya geri göndermesi için iki haftası bulunuyor.

Başbakan Irakli Kobakhidze yasada değişiklik yapılmasına açık olduğunu söylese de muhalif gruplar bunu son bir aydır Tiflis sokaklarını dolduran protestoların enerjisini almak için tasarlanmış bir tuzak olarak görüyor.

 


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.