Gündem yoğunluğu yüksek bir hafta

Yurt içinde işsizlik oranı, sanayi üretimi ve cari işlemeler dengesi gibi makroekonomik verilerin öne çıktığı yeni haftada aynı zamanda ekonomi yönetiminin yurt dışı temasları da yakından izlenecek.

Gündem yoğunluğu yüksek bir hafta
Yayınlama: 09.10.2023
0
A+
A-

Yurt içinde işsizlik oranı, sanayi üretimi ve cari işlemeler dengesi gibi makroekonomik verilerin öne çıktığı yeni haftada aynı zamanda ekonomi yönetiminin yurt dışı temasları da yakından izlenecek. Dışarıda ise artan jeopolitik risklerin gölgesinde tahvil faizleri varlık fiyatlarına yön vermeye devam ederken makroekonomik verilere olan hassasiyet de yüksek seyrediyor. Bu kapsamda ABD’de geçen hafta açıklanan Eylül ayı istihdam rakamlarının ardından bu kez haftanın odak noktasında Perşembe günü açıklanacak TÜFE rakamı olacak. Fed toplantısının olmadığı ayda enflasyonun ortaya koyacağı tablo yılın geri kalanına ilişkin beklentilerin biraz daha şekillenmesini sağlayabilir. Ağırlıklı görüş önceki ay piyasa beklentisini aşarak yıllık bazda %3,7’ye yükselen enflasyonun bu kez %3,6’ya gerileyeceği yönünde. Enflasyon rakamından bir gün önce açıklanacak olan Fed tutanakları ise son toplantısında daha fazla sıkılaştırmaya açık kapı bırakan Merkez Bankası’nın duruşuna dair daha net bir tablo ortaya koyacaktır. Bu hafta ayrıca ABD’de üçüncü çeyrek bilançoları bankalar öncülüğünde başlayacak. Bu da şirket ve sektör bazlı hareketliliğin biraz daha yüksek seyredebileceğine işaret ediyor.

 

TL: Yarından başlayarak içeride işsizlik oranı, sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi gibi makroekonomik verileri takip edeceğiz. Ancak verilerin kur üzerindeki etki derecesinin limitli kalacağını tahmin ediyoruz. Bu kapsamda ekonomi yönetiminin hafta içindeki yurt dışı temasları çok daha önemli bir konu başlığı olarak öne çıkıyor. Reuters’ta yer alan habere göre TCMB Başkanı’nın Fas programında merkez bankası başkanları ile olan görüşmelerin yanı sıra Blackrock JPMorgan ve Deutsche Bank de yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise 19 Ekim'de Paris'te yatırımcı toplantılarına katılacak. Ekonomi yönetiminin ay sonunda Körfez ve yıl bitmeden Asya ziyaretleri gerçekleştirmeyi planladığı da belirtiliyor.

 

Borsa İstanbul: Geride bıraktığımız hafta boyunca 8400 puanla mücadele eden BIST-100 endeksi çok zorlansa da haftayı bu noktanın üzerinde noktalamayı başardı. 8400’ün üzerinde kalıcı olunduğu bir senaryoda endeksin yeniden 8600’e doğru hareket etmesi beklenebilir. ABD piyasalarının istihdam rakamlarına ilk etapta negatif tepki vermelerine karşın baskıdan sıyrılarak günü net şekilde artı bölgede noktalamaları da dikkat çekti. Haftaya başlarken İsrail-Filistin gerilimi ise jeopolitik riskleri yeniden hatırlatarak varlık fiyatlarını baskı altında tutabilecek önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Bölgede tansiyonun ne derece yükselebileceği piyasaların anlamaya çalışacağı ana konu başlıklarından biri olacaktır. Öte yandan ekonomi yönetiminin yurt dışı temasları yoğun şekilde devam ediyor. Bu kapsamda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Gaye Erkan 11-14 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilecek Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş'te olacak. Aynı süre zarfında önde gelen yatırım bankaları ile de görüşülmesi bekleniyor. Türkiye’ye olan yabancı ilgisi ve fon akışını destekleyebileceği için toplantılar yurt içi piyasalar tarafından yakından takip edilecektir.

 

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 9036.5 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 8974, 8901, 8838 ve 8766 destek olarak izlenebilir. 9100, 9173, 9236 ve 9308 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 28.1507 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 27.9535, 27.7285, 27.5315 ve 27.306 destek olarak izlenebilir. 28.348, 28.573, 28.77 ve 28.995 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak ÜnlüCo


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.