Gıda israfının önüne geçmek için öneriler

Sabri Ülker Vakfı tarafından gıda israfının önüne geçmek için yapılabilecekler paylaşıldı.

Gıda israfının önüne geçmek için öneriler
Yayınlama: 23.10.2023
4
A+
A-

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' sloganıyla başlattığı kampanya ile bu gıda israfının önüne geçmeyi hedefliyor.  Tüketicilere bilgi sunarak ve israfı engelleyici davranışları teşvik ederek sürdürülebilir gıda tüketimine teşvik etmeyi amaçlayan kampanya; uzun tedarik zincirlerinin ve karbon emisyonunu önüne geçmeyi planlıyor.

Sabri Ülker Vakfı tarafından yapılan açıklamada dengeli ve sağlıklı beslenmenin hem bireysel olarak sağlığın korunmasını hem de sürdürülebilir bir çevre için adımlar atılmasının sağlandığı belirtilerek, “İşlenmiş ve ambalajlı ürünler yerine taze ve doğal besinleri tercih ederek hem vücudunuz için daha iyi bir tercih yapmış olursunuz, böylece ambalaj atıklarını azaltarak doğaya verilen zararı en aza indirebilirsiniz.” denildi.

Gıda israfının engellenmesinin alışverişlerde liste yapılarak ve ihtiyaç olan miktarın alınarak gerçekleştirilebileceği vurgulanan açıklamada  “Ayrıca yiyecekleri saklama koşullarına uygun bir şekilde depolayarak daha uzun süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Son kullanma tarihlerine dikkat edin, ancak her zaman gözlemleyerek ve koklayarak da gıdanın tazeliğini değerlendirin.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada yerel ürünlerin uzak mesafelerden getirilen ürünlerle karşılaştırıldığında daha az karbon salınımına neden olduğuna değinilerek, şunlar kaydedildi:

“Aynı zamanda yerel ekonomiyi destekleyerek topluluğunuzu güçlendirirsiniz. Mevsimlik sebzeleri ve meyveleri tüketmek de yerel üreticilere destek olmanın yanında daha besleyici ve lezzetli bir beslenme sağlar. Aşırı alım yaptıysanız veya tüketemediğiniz gıdalarınız varsa bunları yerel aşevlerine veya sığınaklara bağışlayabilirsiniz. Ayrıca, toplumunuzda açlıkla mücadele eden organizasyonlara gönüllü olarak da destek olabilirsiniz.”


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.