Gevşeyen risklerin artan iştahı

Yurtiçinde Perşembe gününe kadar önemli bir veri bulunmazken, jeopolitik risklerinde yaşanan gevşeme piyasalarda risk iştihanı artırdı.

Gevşeyen risklerin artan iştahı
Yayınlama: 25.10.2023
3
A+
A-

Yurtiçinde Perşembe gününe kadar önemli bir veri bulunmazken, jeopolitik risklerinde yaşanan gevşeme piyasalarda risk iştihanı artırdı. Hafta başından beri pozitif görünümünü koruyan BIST100 endeksinde %3.10 değer kazanımı yaşanarak 7990 seviyesinden gün tamamlandı. Kısa vadede oluşan alçalan trendin kırılması olumlu görünümü artırsa da BIST100 açısından jeopolitik gelişmelere duyarlılığın yüksek olması nedeniyle haber akışının sertleşmesi durumunda temkinli olmakta fayda var.

ABD tarafında açıklanan PMI verileri piyasa beklentisinin üzerinde ve 50 eşik değerinin üzerinde açıklandı. ABD'de Ekim'de S&P Global imalat sektörü PMI 49,0 beklentisinin aksine 50,0 olarak açıklanırken, hizmet sektörü PMI 50,9 olarak açıklandı. Hizmet sektöründe sıkılık ve aktivitesinin güçlülüğü önceki verilerle örtüşüyorken, imalat ile hizmet sektöründeki ayrışmanın da artık kapanmaya başladığı dikkat çekiyor. İmalat sektörünün yeni siparişlerdeki artışla birlikte beş aylık daralmadan çıkması ve hizmet sektörünün enflasyonist baskıların azaldığına dair işaretler arasında ılımlı bir şekilde hızlanması ile iş aktivitesi hızlandı. Diğer taraftan bilanço dönemini geçiren ABD borsalarında General Electric, Coca-Cola ve Verizon gibi şirketlerinin güçlü finansallar açıklamasıyla, piyasalarda pozitif hava hakimdi. Bu arada tahvil piyasasındaki çalkantı, hafta başında günü %5’i aştıktan sonra 10 yıllık Hazine tahvil getirisinin %4,85 civarında seyretmesiyle hafifledi.

Avrupa’da ABD’deki resimden çok farklı bir görüntü vardı. Almanya ve Euro Bölgesi PMI verileri önceki döneme göre geriledi ve beklentilerin altında açıklanarak bir kez daha daralma bölgesinde kaldı. Özellikle Almanya verileri oldukça iç karartıcı gelirken, resesyon olgusu iyice güçlendi. Almanya’da Hizmetler sektöründeki ticari aktivite, bir önceki ay hafif bir büyümenin ardından daralma bölgesine geri döndü ve Eylül ayındaki 50,3 seviyesinden 48,0'a düştü. İmalat PMI ise üst üste dördüncü ayda hafif yükselerek Eylül'deki 39,6 seviyesinden 40,7'ye yükseldi. Euro bölgesi Bileşik PMI, Eylül ayındaki 47,2 seviyesinden Ekim ayında 46,5'e düşerek Kasım 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu, COVID-19 salgını ayları dışında Mart 2013'ten bu yana en düşük seviye olarak açıklandı.

ABD’deki ekonomik aktivitenin Avrupa’ya göre güçlü gelmesiyle birlikte DXY bir önceki gün verdiği kayıpları telafi ederek %0,7 primle 106,27 seviyesine yükselirken EURUSD %0,77 değer kaybederek 1,058 seviyesine geriledi. Euro bölgesinde ekonomik yavaşlamaya işaret eden verilerin ardından doğu Avrupa para birimleri çoğunlukla değer kaybetti.

Asya’da Çin’in trilyon yuanlık devlet tahvili ihracının onaylanmasının teşvik sinyali olarak sevinçle karşılandı. ABD’deki verilerinde güçlü gelmesiyle de desteklenen Asya borsaları, bugün açılışla birlikte yükseldi. Diğer taraftan Avustralya'da enflasyonun tahminlerin üzerinde gelmesi RBA'nın üzerindeki baskıyı artırdı ve Avustralya’yı negatif ayrıştırdı. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi %0,9 ve Hang Seng %2 yükseldi. Japonya'nın Nikkei ise %1,1 arttı.

Petrol fiyatları, Avrupa'daki talebin yavaşlamasına ilişkin endişelerin, Gazze'deki İsrail-Hamas çatışmasından kaynaklanan Orta Doğu arz kesintilerine ilişkin endişeleri telafi etmesiyle bugün yatay seyrediyor. Brent ham vadeli işlemleri 6 sent artışla varil başına 88,13 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Orta ham vadeli işlemleri 1 sent artışla varil başına 83,75 dolara yükseldi.

Yurt içinde imalat sanayi kapasite kullanım oranı ve güven endeksleri yayımlanacak. Yurt dışında Almanya'dan ifo endeksi, ABD'den yeni konut satışları takip edilecek.

Kaynak A1 Capital


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.