Geleneksel el sanatları, mesleki standart kapsamına alınıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaşayan miras unsurlarından geleneksel el sanatlarının mesleki standart kapsamına alınması için taslakları hazırlamaya başladı.

Geleneksel el sanatları, mesleki standart kapsamına alınıyor
Yayınlama: 10.05.2024
0
A+
A-

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, geleneksel sanat ve zanaatları gün ışığına çıkartıp yaşatılmasını sağlamak, ulusal ve uluslararası platformlarda gerekli olan her türlü çalışmayı yapabilmek amacı ile gerçekleştirilen çalışmaların ilk aşaması tamamlandı.

Geçtiğimiz yıl Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile Anadolu El Sanatlarını Yaşatma ve Geliştirme Derneği (ANELSANDER) arasında imzalanan “Ulusal Meslek Standardı Hazırlama İş birliği Protokolü” çerçevesinde başlatılan 21 adet mesleğin standardının hazırlanması bakanlık katkılarıyla başlatılmıştı.

Mesleki Yeterlilik Kurumu'nda düzenlenen toplantıda Talikacı, Bastoncu, Yemenici ve Ebru Sanatkarı gibi ilk dört taslak meslekler için tamamlanan çalışmalar tanıtıldı.

Tanıtım toplantısı, Mesleki Yeterlilik Kurumu Yönetim Kurulu ve Kurum Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlham, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi ile ANELSANDER Başkanı Uğur Bent Türker'in de katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda konuşan Selim Terzi, 6 bin 335 kültürel miras taşıyıcısı sanatçının olduğunu belirterek, “Kurullarımız devam ediyor. Bu sayı tabi biraz daha artacak. 6 bin 335 sayısının 2 bin 270'i el sanatlarıyla uğraşan sanatçılarımız. Bunların anlatılması, görünür olmasının sağlanması çok önemli. Dolayısıyla bugün atılmış olan bu imza da bu görünürlüğü daha iyi noktaya getirecek. Bizler bu işi yapan ustalarımızın ve bu güzel unsurların yolunu açmak için onlara yol arkadaşı olmaya yol açmaya gayret edeceğiz” dedi.

Bu adımın ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü'nün faaliyet alanına giren diğer meslek gruplarının standartlarının belirlenmesine yönelik çalışmaların daha etkin ve verimli yürütülmesi için üç kurum arasında ortak bir iş birliği protokolü daha imzalandı.

Geleneksel el sanatlarının mesleki standartlarının belirlenmesi, bu değerli mirası gelecek nesillere aktarılması ve sektörün gelişimine katkı sağlaması açısından büyük önem taşıyor.

Hazırlanacak meslek standartları ile kültürümüz ve coğrafyamızda icra edilen geleneksel sanat ve zanaatların kalıcı olması ve meslek mensuplarının kamuya açık meslek tanımlarının yapılması ve bu alanda nitelikli ve yeni meslek erbaplarının yetişmesi hedefleniyor.


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.