Gedik Yatırım: Fed, faiz oranlarını piyasa beklentisine paralel sabit bıraktı

İstanbul, 1 Ağustos (Hibya) – Gedik Yatırım’ın verilerine göre, Fed dün gerçekleştirdiği para politikası toplantısında faiz oranlarını piyasa beklentisine paralel sabit bıraktı.

Gedik Yatırım: Fed, faiz oranlarını piyasa beklentisine paralel sabit bıraktı
Yayınlama: 01.08.2024
1
A+
A-

ABD

Gedik Yatırım'ın verilerine göre, Fed dün gerçekleştirdiği para politikası toplantısında faiz oranlarını piyasa beklentisine paralel sabit bıraktı. Fed Başkanı Jerome Powell karar sonrası yaptığı açıklamada, enflasyonun düşmeye devam etmesi halinde merkez bankasının Eylül ayında faiz oranlarını düşürebileceğine dair “artan bir güven duygusu” olduğunu söyledi. Bu, yetkililerin yakında para politikasını gevşetmeye hazırlandığına dair şu ana kadarki en güçlü işaret olarak algılandığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Karar sonrası piyasada yıl sonuna kadar üç faiz indirimi yüzde 84’e yakın ihtimalle fiyatlanıyor. Faiz beklentilerini yansıtan iki yıllık Hazine tahvillerinin getirileri yaklaşık sekiz baz puan düşerek yüzde 4,278'e gerileyerek altı ayın en düşük seviyesine yakınsadı. 10 yıllık getiriler yaklaşık dört puan düşerek yüzde 4,1'e geriledi. ABD endeks vadelileri dünkü kazanımlarını Fed sonrası korudu.  Dow yüzde 0,24, S&P 500 yüzde 1,58 ve Nasdaq yüzde 2,64 oranında pozitif kapanış yapmayı başardı. Bu yükselişe Meta Platforms’un beklenti üstü bilançosu da destek verdi.  Öte yandan son dönemde artan jeopolitik riskler henüz sönümlenmiş değil.  İran’ın, İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıya karşılık vereceğine ilişkin haberler petrol ve altın fiyatlarının yükselmesine olanak tanıdı.

Euro Bölgesi

''Euro Bölgesi enflasyonu, Haziran ayında açıklanan  yüzde 2,5'ten Temmuz ayında yüzde 2,4'e yavaşlayacağı tahminlerine kıyasla beklenmedik bir şekilde yüzde 2,6'ya yükseldi.  Euro Bölgesi'nin Stoxx 50'si yüzde 0,7 artarak 4.874'te kapandı ve Stoxx 600 yüzde 0,8 artarak 518'e çıktı. ASML, Çin'e yönelik ABD ihracat kısıtlamalarından etkilenmeyeceği yönündeki raporlar arasında yüzde 5,6 arttı. Airbus, L'Oreal, Airbus ve Schneider şirketleri de  yüzde 5 ila yüzde 2 arasında değer kazanarak Avrupa endekslerine destek verdi. Bugün İngiltere Merkez Bankası faiz kararı takip edilecek piyasa beklentisi son dönemde politika faizinin 25 baz puan indirim ile yüzde 5,25’ten yüzde 5 ‘e düşürüleceği yönünde şekillenmiş görülüyor.

Türkiye

''Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz yapmış olduğu konuşmasında, eylül ayının ilk haftasında OVP'yi yayınlamayı hedeflediklerini, OVP'yi güncellerken enflasyon ve para politikası konusunda TCMB ile birlikte çalıştıklarını belirtti. Eylül ayında enflasyonda yüzde 40'lı rakamları beklediklerini, dezenflasyon sürecinin bu yıl devam edeceğini ekledi. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla kur korumalı mevduata(KKM) uygulanan vergi avantajı kaldırılarak, KKM'ye 6 ay vadeli olanlarda yüzde 7,5 ve 1 yıla kadar vadeli olanlarda yüzde 5 stopaj getirildiği bildirildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dış ticaret istatistikleri sonrasında yapmış olduğu açıklamasında, cari açıkta devam eden düşüşün yılın kalanında da sürmesini ve 2024 yılında cari açığın milli gelire oranının yaklaşık yüzde 2’ye gerilemesini beklediklerini ekledi. Bugün yurt içinde temmuz ayı imalat PMI verisi açıklanacak. ''


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.