Fx analizi

Geçen hafta ABD’de açıklanan enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesi Fed’in faiz artış döngüsünün sonuna geldiği düşüncesini artırdı.

Fx analizi
Yayınlama: 20.11.2023
3
A+
A-

USD/TRY: Geçen hafta ABD'de açıklanan enflasyonun beklentilerin altında gerçekleşmesi Fed'in faiz artış döngüsünün sonuna geldiği düşüncesini artırdı. Bu da faiz ve Dolar'da düşüşe, borsalarda ise yükselişe neden oldu. MSCI Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülke endeksleri yaklaşık %3 yükseliş kaydetti. ABD on yıllık tahvil faizi 22 baz puan gerileyerek %4,44'den haftayı kapatırken, Dolar endeksi (DXY) %1,8 oranında düşüş kaydetti. Son günlerde teknoloji tarafında bir miktar olumsuz haber akışı yaşansa da haftaya başlarken risk iştahında bir bozulma yok. ABD vadelilerindeki hafif satıcılı görüntüye karşın, Japonya hariç MSCI Asya Pasifik endeksi yaklaşık %1 yukarıda. Dolar da baskı altında. Bu haftaki OPEC+ zirvesi öncesinde petrol fiyatları ise yükselişte. OPEC+ Zirvesi dışında bu hafta ABD'de FOMC toplantı tutanakları, ekim ayı dayanıklı mal siparişleri, haftalık yeni işsizlik maaşı başvuruları, Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi ve PMI verileri izlenecek. Avrupa tarafında ise ECB'nin ekim ayı toplantısına ilişkin tutanaklar, ECB Başkanı Lagarde'ın gerçekleştireceği konuşmalar ve Avrupa genelinde PMI verileri takip edilecek. Ayrıca Almanya'da IFO iş dünyası endeksi ve üçüncü çeyrek büyüme verisi izlenecek. Yurtiçi tarafa bakıldığında bu hafta perşembe günü TCMB toplantısı takip edilecek. Beklentiler TCMB'nin politika faiz oranını %35'ten %37,50 seviyesine yükseltilmesi yönünde. Bugün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15:00'te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Kabine Toplantısı'na başkanlık edecek. Fiyatlamalar tarafında, makro finansal istikrarı güçlendirecek sadeleşme süreci kapsamında atılan adımların meyveleri alınırken (Kur Korumalı Mevduat'ta düşüş, cari dengede iyileşme vs.) ülke risk primimiz (5 yıllık CDS) uzun bir aradan sonra 350 baz puanın altına geriledi. Bu gelişmeye Borsa İstanbul pozitif tepki verirken, uzun vadeli tahvillere bir miktar talep geldiğini izliyoruz. Kur tarafında ise net bir değişiklik yok. Dolar/TL'de kısmi yukarı yönlü hareketlilik devam ediyor. Geçen haftayı 28,70 seviyesinden tamamlayan kurda bu sabah söz konusu seviyenin hafif üzerinde hareketler gözleniyor. Günün geri kalanında da bu görüntü devam edebilir.

EUR/USD: Geçen hafta beklentilerin altında gelen ABD enflasyonu küresel piyasalardaki fiyatlamalarda etkili olurken, Dolar'daki zayıflığa bağlı olarak EURUSD %2,1 oranında yükselerek 1,0915 seviyesinden kapanış yaptı. Haftaya başlarken de temel dinamiklerde bir değişiklik yok. Bu kapsamda, makro veriler, OPEC+ toplantısı ve ECB Başkanı'nın açıklamalarının izleneceği haftada paritedeki yükseliş isteği bugün sürebilir. Teknik olarak da 1,0850 desteği korundukça, 1,10 seviyesi gündemde kalabilir. Ara direnç 1,0965 civarında.

XAU/USD: Faizlerde tepe noktasına yaklaşıldığına yönelik artan beklentilerle değerli maden geçen hafta %2,1 oranında prim yaparak 1.981 seviyesinden kapattı. Haftaya başlarken de piyasayı sürükleyen dinamiklerin sürdüğünü izliyoruz. Risk iştahında pozitif hava devam ederken, Dolar güçsüz. Bu kapsamda, değerli madende de yükseliş isteğinin sürebileceğini düşünüyoruz. Teknik olarak, aylık ortalamanın bulunduğu 1.973 seviyesinin üzerinde kalındıkça 2.004 hedefte kalabilir. Aksi durumda, 1.973 desteğinin altında 1.961 seviyesi tepki gelebilecek yer olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.