Fx analizi

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler kırılganlık yaratmaya devam ederken, bir taraftan açıklanan veriler dışında ABD’de açıklanan büyük teknoloji firmalarının finansallar da yakından izleniyor.

Fx analizi
Yayınlama: 27.10.2023
0
A+
A-

USD/TRY: Küresel piyasalarda jeopolitik riskler kırılganlık yaratmaya devam ederken, bir taraftan açıklanan veriler dışında ABD'de açıklanan büyük teknoloji firmalarının finansallar da yakından izleniyor. Dün ABD'de beklentilerin üzerinde gelen üçüncü büyüme verisi (açıklanan %4,9, beklenti: %4,5) dikkate çekiciydi. Bu arada dün ECB'nin faizleri sabit bıraktığı gözlendi. Bu sabah ise olumlu Amazon ve İntel'in finansalları piyasalardaki stresin azalmasına bir nebze katkı sağlıyor. Paritelerde sakin bir görüntü var. Orta Doğu'daki gelişmeler yakından izlenmeye devam edilecekken, bugün ABD'de Fed'in  de yakından izlediği PCE verisi oynaklık yaratabilir. Yurtiçinde ise dün TCMB toplantısı önemliydi. TCMB , politika faizini beklentilerle uyumlu olarak %30' dan %35 seviyesine yükseltti. Ayrıca enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirileceği ifadesi bir önceki metinle aynı şekilde vurgulanmaya devam edildi. Dünkü kararların ardından bu sabah TCMB,  sadeleşme kapsamında piyasa dostu bir takım yeni adımlar açıkladı. Bu gelişmelerin risk primimde genel olarak gözlenen iyileşme trendine destek vermesi beklenebilir. Kur tarafında ise Dolar/TL'de kısmi yükseliş eğilimi devam ediyor. Dün 28,17 seviyesinden günü tamamlayan Dolar/TL'de düşük oynaklıktaki sınırlı yükseliş eğilimi sürebilir.

EUR/USD: Dün ABD tarafında beklentilerden güçlü gelen büyüme verisi takip edildi. Buna rağmen zayıf gelen bilançoların da etkisiyle piyasalarda risk iştahı negatifti. Bu sabaha bakıldığında, önemli teknoloji şirketlerinden Amazon ve Intel'in olumlu finansalları risk iştahında toparlanmaya neden olmakta. Vadeli piyasalar pozitif  bölgede hareket ediyor. Dolar Endeksi (DXY) de yatay. Avrupa tarafında ise ECB beklentilere paralel şekilde faizleri sabit bıraktı ve böylece sıkılaştırmaya ara vermiş oldu. Veri tarafında bugün ABD'de Fed'in de yakından izlediği PCE deflatörü öne çıkıyor. Fiyatlamalar tarafında dün 1,0563 seviyesinden kapatan paritede 1,05 seviyesi destek olarak çalışabilecekken, yükseliş halinde 1,0595 ve 1,0640 öne çıkan dirençler olarak izlenebilir.

XAU/USD: Dün ABD'de açıklanan güçlü büyüme verisi ve %5'e yakın seyretmeye devam eden ABD on yıllık tahvil faizine karşın değerli madende dirençli görüntü korunuyor. Özellikle Orta Doğu'da kara harekatı riskinin sürmesi Ons Altın için destekleyici olduğu söylenebilir. Bugün ABD'de açıklanacak PCE verisi oynaklık yaratabilecekken, hafta sonu riskine karşın değerli maden talep görmeye devam edebilir. Teknik olarak, 2.000 psikolojik seviyenin kırılması durumunda ise yükseliş ivmesi artabilir. Öne çıkan dirençler 2.018 ve 2.038 seviyelerinde. Diğer yandan, olası düşüşlerde 1.972 ve 1.950 sıralı destekler olarak takip edilebilir.

Kaynak: Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.