Fx analizi

ABD tarafında dün Fed başkanı Powell’ın açıklamaları izlendi. Faiz artırımlarının son bulabileceği beklentisinin tersine Amerikan ekonomisinin gücü ve sıkı işgücü piyasalarının Fed’in daha fazla faiz artırımı yapmasını gerektirebileceğini açıkladı.

Fx analizi
Yayınlama: 20.10.2023
2
A+
A-

USD/TRY: ABD tarafında dün Fed başkanı Powell'ın açıklamaları izlendi. Faiz artırımlarının son bulabileceği beklentisinin tersine Amerikan ekonomisinin gücü ve sıkı işgücü piyasalarının Fed'in daha fazla faiz artırımı yapmasını gerektirebileceğini açıkladı. Powell aynı zamanda daha önce Fed üyelerine benzer açıklamalarda bulunarak, tahvil getirilerindeki artışın faiz artışına duyulan ihtiyacı azaltabileceğini de belirtti. Bu ortamda, cuma günü %4,60'larda olan 10 yıllık tahvil faizi, son 4 günde, 40 baz puan arttı ve dün %5,0 seviyesini test etti. Bu arada jeopolitik tarafta risklerin de arttığını izliyoruz. Bu gelişmeler kapsamında da risk iştahında baskı gözlemliyoruz. Dolar endeksi (DXY) yükselmese de Gelişmekte Olan Ülke para birimleri satıcılı. Orta Doğu'daki gelişmeler bir taraftan yakından izlenirken, bugün ABD'de FOMC üyelerinden Harker ve Mester'in konuşmaları takip edilebilir. Yurt içinde ise bugün TCMB piyasa katılımcıları anketi izlendi. 2023 yılsonu TÜFE beklentisi %68,01 (Önceki : %67,22) olurken 12 ay sonraki TÜFE beklentisi %45,28 (önceki %44,94) oldu. Fiyatlamalar tarafında Dolar/TL'de ise dün hafif geri çekilme olsa da bu sabah kısmi yükseliş isteği sürüyor. Kur bu sabah 28 seviyesinin hafif üzerinde hareket ederken, bu eğilim günün geri kalanında da devam edebilir.

EUR/USD: Bu hafta yön bulmakta zorlanan ve yaklaşık 1,05 – 1,06 arasında dalgalanan EURUSD'de de bu sabah da yönsüz görüntü devam ediyor. Jepolitik risklerdeki artışa ve ABD tahvil faizlerindeki yükselişe karşın Dolar'ın güçlenemediğini izliyoruz. Fed'in önümüzdeki toplantıda faizleri sabit bırakabileceği beklentisi ve son gelişmelerin ardından dirençli duran ekonomide zirveye yaklaşıldığına yönelik risklerin bir miktar artması son üç ayda önemli bir yükseliş  kaydeden Dolar'da bir miktar soluklanmaya neden oluyor olabilir. Diğer yandan, zayıf ekonomik performansla bir süredir baskı altında kalan Euro'da da kısmi toparlanma isteği gözleniyor. Faizlerdeki görüntü, jeopolitik taraftaki gelişmeler, açıklanan veriler ve yaşanan fiyatlamalar dikkate alındığında EURUSD'de bant hareketinin şu aşamada devam edebileceğini düşünüyoruz. Öne çıkan destekler 1,0550 ve 1,05 seviyelerindeyken, yukarında 1,0605 ve 1,0640 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.

XAU/USD: Dün alıcılı seyreden Ons Altın, günü %1,4 oranında primle 1.974 seviyesinde tamamladı. Jeopolitik risklerin arttığı ortamda artan tahvillere getirilerine rağmen Ons Altın yükseliş isteğini devam ettiriyor. Teknik seviyelere bakıldığında ise 1.972 seviyesi üzerindeki kapanışlarla birlikte 2.000 ve 2.018 yeni hedefler olabilecekken,  1.972 desteğinin kaybı halinde ise 1.950 gündeme gelebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.