Fx analizi

Küresel piyasalarda ABD uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş risk iştahı üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. 2007 yılında itibaren en yüksek seviyelerde seyreden ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %4,80’nin üzerinde.

Fx analizi
Yayınlama: 04.10.2023
3
A+
A-

USD/TRY: Küresel piyasalarda ABD uzun vadeli tahvil faizlerindeki yükseliş risk iştahı üzerinde baskı yapmaya devam ediyor. 2007 yılında itibaren en yüksek seviyelerde seyreden ABD on yıllık tahvil faizi bu sabah %4,80'nin üzerinde. Dün ABD'de JOLTS açılan iş sayısı verisi iş gücü piyasasının sıkı olduğuna işaret etmesi ilave kırılganlık (iyi veri = kötü veri) yaratırken, Dolar endeksi (DXY) 107 seviyesinin üzerinde gücünü koruyor. Verilerin piyasa üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bugün ABD'de açıklanacak eylül ayı ADP özel sektör istihdamı, ISM rakamları, dayanıklı mal siparişi gibi veriler yakından izlenecektir. Diğer yandan, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması ve Euro Bölgesi verileri de önemli. Yurtiçinde ise dün beklentilere yakın gerçekleşen enflasyon verisi dışında TCMB Başkanı Erkan'ın TBMM'deki sunumu takip edildi. Erkan, parasal sıkılaştırmayı makroihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attıkları adımların makrofinansal istikrarı pekiştirmesini hedeflediklerini belirirken; büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabileceğini söylemesi önemliydi. Fiyatlamalar tarafında ise kısmi yükseliş eğilimini sürdüren Dolar/TL'de, Dolar'ın küresel çapta gücünü korumasıyla 27,50 seviyesinin üzerindeki hareket devam ediyor. Günün geri kalanında da söz konusu seviyenin üzerinde hareketler devam edebilir. Öne çıkan direnç ise 27,71 seviyesinde.

 

 

EUR/USD: ABD'de dün açıklanan istihdam piyasası verilerinden, ağustos ayı JOLTS açılan iş sayısı, Fed'in parasal sıkılaştırma adımlarına rağmen güçlü bir istihdam piyasasına işaret etti. Veri ardından Fed'in faizleri daha uzun süre daha yüksek seviyede tutacağına yönelik beklentiler arttı. Fed yetkililerinin de şahin açıklamaları devam etti. 2007 yılında itibaren en yüksek seviyelerde seyreden ABD on yıllık tahvil faizi yükselişini sürdürürken, ABD tahvillerindeki satış dalgasının küresel tahvil piyasalarına yayılmasıyla küresel risk iştahında düşüş hakimdi. Verilerin piyasa üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bugün açıklanacak veriler yakından izlenecektir. Diğer yandan, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, Banka'nın para politikasına yönelik olası yeni sinyaller bakımından takip edilecek. Dolar ise yükselişini sürdürürken paritedeki zayıflık sürüyor. Paritedeki baskının sürmesi durumunda 1,0420 desteği takip edilebilir. Yukarıda ise 1,0525 yakın direnç konumunda.

 

 

XAU/USD: ABD'de olumlu gelmeye devam eden veriler halihazırda yükseliş trendinde olan tahvillerin daha da yükselmesine neden olurken, faizlerdeki yükselişe eşlik eden Dolar da gücünü koruyor. Bu ortamda değerli madende de baskı altında. Dün %0,3 oranında düşerek 1.823 seviyesinden kapatan Ons Altın'da bu sabah da satıcılı bir seyir var. Teknik göstergelerin aşırı satıma işaret etmesi 1.810 desteğinden tepki ihtimalini gündeme getirse de tahvil faizlerinde durulma gözlenmeden değerli madende baskı sürebilir ki 1.810 seviyesinin kırılması durumunda 1.788 hedef olabilir. Diğer yandan, olası yükselişlerde 1.830 ve 1.850 sıralı dirençler olarak takip edilebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım


EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.