FX analizi

Dün Merkez Bankası’nın hazırladığı Enflasyon Raporu takip edildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın sunduğu raporda emtia ve gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle enflasyonun yüksek seyrettiği belirtildi.

FX analizi
Yayınlama: 10.05.2024
1
A+
A-

USD/TRY: Dün Merkez Bankası'nın hazırladığı Enflasyon Raporu takip edildi. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın sunduğu raporda emtia ve gıda fiyatlarındaki artış sebebiyle enflasyonun yüksek seyrettiği belirtildi. TCMB enflasyon tahmini ise 2024 yıl sonu için %36 seviyesinden yukarı yönlü %38'e revize edildi. 2025 ve 2026 yılları için enflasyon beklentisinde değişiklik yapılmadı. Olumlu bir izlenim bırakan toplantıya ek olarak, haftaya enflasyonla mücadele amacıyla bir dizi mali tedbir açıklanacağı haber akışı ülke risk primimizin 277 baz puana gerilemesini sağladı. Diğer taraftan ABD'de, San Francisco Fed Başkanı Daly %2'lik enflasyon hedefine ulaşmanın zaman alabileceğini belirtirken bu açıklamalar diğer Fed üyelerinin temkinli mesajlarını destekledi. Buna rağmen ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurularında istihdam piyasasının kısmi soğumaya işaret etmesi Fed'in bu yıl faiz indirileceği beklentilerini güçlendirdi. Kur tarafında ise Dolar/TL'de düşük oynaklık devam ediyor. Bugünkü veri takviminde yurtiçinde mart ayı sanayi üretimi ile işgücü istatistikleri; yurtdışında ise Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek.

EUR/USD: Veri takviminin sakin olduğu haftada piyasa katılımcılarının risk iştahı da yatay seyrediyor. Gündemin sakin olduğu haftada dün ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edildi. Beklentilerin üzerinde gelen veriler ekonomide soğumaya dair ipuçları verdi. Diğer taraftan  Fed ve ECB yetkililerinden gelen açıklamalar takip ediliyor. ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Fed'e bağlı olmadıklarını ancak Fed'in politikalarının küresel düzeyde geçerli olduğunu söylerken Fed'den Daly ise ''enflasyondaki düşüş devam ediyor, ancak 'kayda değer' bir belirsizlik var'' açıklamasını yaptı. Parite tarafında ise dünkü veriler sonrasında güç kazanan EUR'da 1,0775 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlandığı sürece 1,08 seviyesi hedefte kalabilir. Geri çekilme halinde ise 1,0730 seviyesi destek olarak öne çıkıyor.

XAU/USD: Dün 2.307-2.347 aralığında işlem gören Ons Altın, gün kapanışında %1,6 primlenerek 2.346 seviyesinden günü tamamladı. Dün ABD'de açıklanan işsizlik başvuruları verisinin beklentilerin üstünde gelmesi dolar tarafında zayıflamaya işaret etti. Jeopolitik tarafta bir aksiyon yaşanmamasına karşın dolar tarafındaki gerileme değerli madenin fiyatında sıçramaya sebep oldu. Teknik seviyelere bakıldığında, 20 günlük hareketli ortalamasına denk gelen 2.340 seviyesini aşan madende bu nokta destek olarak takip edilebilir. Yükseliş hareketinin devamında ise 2.395 seviyesi direnç olarak izlenebilir.

Kaynak Ziraat Yatırım


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.