Fx analizi

Cuma günü ABD’de Fed’in de yakından takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri izlendi. PCE deflatörün aylık artış hızı %0,4 ile %0,5 olan beklentilerin altında açıklanırken, yıllık bazda %3,5 olarak gerçekleşti.

Fx analizi
Yayınlama: 02.10.2023
0
A+
A-

USD/TRY: Cuma günü ABD'de Fed'in de yakından takip ettiği PCE deflatör ağustos ayı verileri izlendi. PCE deflatörün aylık artış hızı %0,4 ile %0,5 olan beklentilerin altında açıklanırken, yıllık bazda %3,5 olarak gerçekleşti. Çekirdek PCE deflatörün artış hızı ise aylık bazda %0,2'den %0,1 seviyesine yavaşlayarak beklentilerin (%0,2 artış) altında kaydedilirken, yıllık bazda %4,3'ten %3,9 seviyesine geriledi ve böylece Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyede kaydedildi. Verinin piyasalar üzerinde net destekleyici bir etkisi olmadı. Bu arada ABD'de hükümetin kapanma ihtimali cuma günü piyasalarda baskı unsuruydu. Hafta sonunda ise ABD'de hükümetin kapanmasının şimdilik atlatılması ile ABD vadelileri haftaya alıcılı başlıyor. Diğer yandan, ABD on yıllık tahvil faizi %4,60'ın üzerindeyken, Dolar yatay. Veriye hassasiyetin yüksek olduğu ortamda, bu hafta ABD'de tarım dışı istihdamı gibi önemli veriler açıklanacak. Bugün de ISM verisi dışında Fed Başkanı Powell'ın konuşması öne çıkıyor. Yurtiçinde ise Fitch'in ardından S&P de Türkiye'nin not görünümünü yükseltirken, Mehmet Şimşek'in ekim ayında da yurtdışında yatırımcılarla buluşmaya devam edecek olması Türkiye'ye yatırım hikayesinin canlı kalmasına neden olabilir. Bununla birlikte, yarın açıklanacak ve yıllık olarak %61'lere yükselmesi beklenen Eylül enflasyonu dışında TCMB Başkanı Erkan'ın Meclis'teki sunumu takip edilecek. Bu sabaha bakıldığında, eylül PMI verisi takip edildi. Buna göre eylül PMI 49,6 oldu. Önceki 49 idi. Fiyatlamalar tarafında ise net bir değişiklik yok. Kısmi yükseliş eğilimi gösteren ve geçen hafta %0,9 oranında yükseliş kaydederek 27,42 seviyesinden tamamlayan Dolar/TL, bu sabah da sınırlı yukarı yönlü hareket ediyor. Günün geri kalanında kur 27,40 desteğinin üzerinde kalarak kısmi yükselişini sürdürebilir. Olası yükselişlerde 27,50 ve 27,62 sıralı dirençler konumunda.
Fx analizi

EUR/USD: ABD'de, hükümetin kapanacağına yönelik endişelerin arttığı ortamda hafta sonu ABD Kongresi, hükümeti 17 Kasım'a kadar çalışır durumda tutacak bütçe tasarısını onayladı. Böylece federal kurumların kapanmasının son anda önlenmesiyle ABD'de vadelileri bu sabah toparlanma eğilimi gösteriyor. Dolar ise yatay. Öte yandan, ABD on yıllık tahvil faizi tekrar %4,60'ın üzerinde. Veriye hassasiyetin yüksek olduğu ortamda, bu hafta ABD'de tarım dışı istihdamı gibi önemli veriler açıklanacak. Fed Başkanı Powell ve Fed yetkililerinin dışında ECB Başkanı Lagarde ve ECB yetkililerin konuşmaları da oynaklık yaratabilir. Geçen hafta %0,8 oranında gerileyen ve 1,0573 seviyesinden kapatan EURUSD paritesine bakıldığında, yukarıda 1,0650 /70 direnç bölgesi önemli. Bu seviye aşılmadıkça 1,05 tekrar hedef olabilir.
Fx analizi

XAU/USD: ABD on yıllık tahvil faizinin görece yüksek seviyede bulunması değerli maden üzerinde baskı yaparken, Ons Altın'da teknik desteklerin kırılmasıyla haftalık bazda %4 oranında düşüş yaşandı. Kapanış da 1.849 seviyesinde gerçekleşti. Bugün Powell'ın konuşması ve ISM verisi dışında cuma günkü tarım dışı istihdam verisi başta olmak üzere önemli veriler değerli madene yön verebilir. Şu aşamada ise ABD tahvil faizindeki görece yüksek seviyeler korundukça Ons Altın'da baskı sürebilir ki teknik görünüm de zayıf. Kısa vadeli 1.860 yakın direncinin altında kalındıkça da 1.812 hedefte kalabilir. Ara destek ise 1.828 civarında.
Fx analizi

Kaynak Ziraat Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

EKONOMİ GÜNDEMİ

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.