Fed üyelerinin konuşmaları ön planda olacak

Dün yurtiçinde Ekim ayına ait bütçe giderleri 569,2 milyar TL; bütçe gelirleri ise 473,8 milyar TL olarak gerçekleşti.

Fed üyelerinin konuşmaları ön planda olacak
Yayınlama: 16.11.2023
0
A+
A-

Türkiye

Aynı dönemde faiz dışı bütçe giderleri 502,4 milyar TL; faiz dışı açık ise 28,7 milyar TL olarak kaydedildi.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin.

Euro Bölgesi

Dün Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi aylık bazda beklentilerin altında %1.1 azalış kaydederken, ticaret dengesi ise beklentilerin üzerinde 9.2 milyar euro olarak gerçekleşti. Dolar endeksindeki toparlanmaya paralel Eur/Usd’de sınırlı düşüş görülürken, Dax başta olmak üzere Avrupa borsalarında ise yükseliş devam etti.

Bugün Euro Bölgesi’nde Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek.

ABD

Dün ABD’de ÜFE aylık bazda beklentilerin altında % -0.5 azalırken, yıllık bazda ÜFE de benzer şekilde beklentilerin altında % 2.2'den %1.3'e düştü. Benzin ve petrol fiyatları yine ön plana çıkarak ÜFE'yi azaltan ana etken olduğu görüldü. Nihai mal talebi %1.4 düşerken, nihai hizmet talebi %0.0 açıklandı. Özellikle ÜFE nihai mal talebindeki %1.4’lük düşüşün etkisiyle gerilerken benzin fiyatlarındaki düşüşün %15.3 açıklanması belirleyici olmuş. ABD'de Çekirdek ÜFE aylık bazda beklentilerin altında %0.0 açıklandı. Yıllık bazda Çekirdek ÜFE de beklentilerin altında %2.7'den %2.4'e düştü. Perakende satışlar aylık bazda beklentilerin üzerinde gelmesine rağmen %0.1 azalış gösterirken, çekirdek perakende satışlar aylık bazda beklentilerin üzerinde %0.1 geldi. New York imalat endeksi ise beklentilerin üzerinde 9.1 puana yükseliş gösterdi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, dün yaptığı açıklamada ABD devlet tahvili getirilerindeki son keskin düşüşle ilgili çok az endişe duyduğunu söylerken enflasyonda %2 hedefine geri dönene kadar faiz artırım döngüsüne çok erken son verilmemesi gerektiğini vurguladı. Dün genel olarak enflasyon baskısının hafiflediğini gösteren verilerin ön planda olmasına rağmen dolar endeksinde tepki alımları görülürken ABD 10 yıllık tahvil faizleri de yükselirken bu sabah %4.50 seviyesinden işlem görüyor.

Bugün ABD’de haftalık işsizlik başvurularının 221K gelmesi beklenirken, Philadelphia Fed imalat endeksinin -10.4 puan açıklanacağı tahmin ediliyor. Sanayi üretiminde aylık bazda %0.4 azalış beklenirken, kapasite kullanım oranının %79.4 geleceği öngörülmekte. NAHB konut fiyat endeksinde beklenti ise 40 puan geleceği yönünde. Bügün Fed üyelerinin konuşmalarının yoğunlukta olduğu bir piyasa izleyeceğiz. Fed üyelerinden Cook, Barr, Williams ve Waller’in konuşmasını takip edeceğiz.

Kaynak: Gedik Yatırım


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.