Eskinazi: Bilim ve teknoloji üretemeyen ekonomilerin güçlü olması mümkün değil

TİM tarafından seçilen İnovaTİM üyesi inovatif proje sahibi yaklaşık 20 öğrenci ile Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları ve Yönetim Kurulları ile “TIW24 Anadolu Buluşmaları İzmir”de İzQ’da bir araya geldi.

Eskinazi: Bilim ve teknoloji üretemeyen ekonomilerin güçlü olması mümkün değil
Yayınlama: 14.09.2024
3
A+
A-

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “2015 yılından bu yana düzenlenen “Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşmaları”na artan ilgi ve kıymetli katılım bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Çünkü inovasyon, topluluklarla, iş birlikleriyle ve çeşitlilikle beslenir. İsviçre 12 yıldır üst üste AR-GE harcamalarında birinci sırada, inovasyonda tüm dünyaya örnek oluyor. ABD, 2023 yılında yapay zeka alanına 42,5 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen sene küresel yapay zeka anlaşmalarının neredeyse yarısı ABD'de gerçekleşti. Silikon Vadisi'nde önümüzdeki on yıl içinde 1 trilyon dolarlık bir yapay zeka kümelenmesi oluşturuluyor. Güney Kore GSYİH’sının %4,8’ini araştırma ve geliştirmeye ayırıyor.  Dünyanın en yüksek AR-GE harcaması yapan ülkelerinden biri.” dedi.

Dijital ekonominin küresel büyüklüğünün 11.5 trilyon dolar civarında olduğunu ve bu rakamın hızla arttığına değinen Eskinazi sözlerini şöyle noktaladı:

“İnovasyon, sadece bir yenilik değil; ekonomiyi, toplumları ve hatta küresel güç dengelerini değiştiren bir dinamiktir. Bilim ve teknoloji üretemeyen ekonomilerin güçlü olması ve dünyada ön sıralarda yer alması mümkün değil. Nitekim eğitim sistemleri, toplumsal yapılar ve iş gücü dinamikleri inovasyonla uyumlu hale getirilmedikçe, ülkelerin küresel rekabet gücü azalır. Dünya Bankası’nın raporlarına göre, AR-GE harcamaları düşük olan ülkeler, ekonomilerini büyütmede zorluk çekerken, dijitalleşmeye adapte olamamak sosyal eşitsizlikleri artırıyor. Hepinizin fikirlerinin Silikon Vadisi’nin en sıcak startuplarına dönüşmesini temenni ediyorum, başarılarınıza şahit olmaktan gurur duyuyorum.”

Eskinazi: Bilim ve teknoloji üretemeyen ekonomilerin güçlü olması mümkün değil

Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Üyesi Birol Celep, “TİM olarak Anadolu Buluşmalarında büyük bir sinerji oluşturmayı hedefliyoruz. Gençlerimizle istişare ederek güç birliğini hayata geçirmek, farklı projeksiyonlar ortaya koymayı istiyoruz.” dedi.

TİM Genel Sekreter Yardımcısı Kübra Ulutaş Tapo, “Gençlerimizle sanayicilerimizi Türkiye’nin farklı illerinde buluşarak ekosistemi güçlendirmesini istedik. Bu yüzden öğrencilerimizle Birlik Başkanlarımızı biraraya getirdik. Bu çalışmalar uluslararası arenada da ülkemizin inovasyon alanındaki çalışmalarına çok katkı sağlıyor. Biz küresel inovasyon endeksinin görev gücünü üstleniyoruz, ciddi ilerlemeler katettik.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.