Ermenistan, UCM’ye resmen üye oldu

Ermenistan, resmen Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katıldı. Ermenistan’ın uluslararası hukuk işlerinden sorumlu temsilcisi Yeghishe Kirakosyan, “UCM Roma Statüsü, Ermenistan için 1 Şubat’ta resmen yürürlüğe girdi.” dedi.

Ermenistan, UCM’ye resmen üye oldu
Yayınlama: 01.02.2024
6
A+
A-

Ermenistan, resmen Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) katıldı.

Mahkeme, geçen yıl mart ayında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında Ukrayna’daki savaş ve Ukraynalı çocukların yasa dışı yollarla Rusya’ya sınır dışı edilmesi nedeniyle tutuklama kararı çıkarmıştı.

Erivan böylece, müttefiki konumundaki Rusya liderinin topraklarına ayak basması halinde kendisini tutuklamakla yükümlü.

Ermenistan’ın uluslararası hukuk işlerinden sorumlu temsilcisi Yeghishe Kirakosyan, “UCM Roma statüsü Ermenistan için 1 Şubat’ta resmen yürürlüğe girdi.” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ermenistan Parlamentosu’nun Roma Statüsü’nü onaylamak için oylama yaptığı ekim ayında Erivan’ın “yanlış bir karar” aldığı değerlendirmesinde bulunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Erivan’ın bu girişimini “dostça olmayan bir adım” olarak nitelendirmişti.

Batılı ülkeler, mahkemenin yetki alanının Rusya’nın arka bahçesi olarak görülen bölgeye doğru genişlemesine işaret eden bu onaya övgüde bulunmuştu. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ermenistan’ın ekim ayında UCM tüzüğünü onaylamasının ardından Putin’e atıfla, “Kremlin’deki otokrat için dünya giderek küçülüyor.” ifadesini kullanmıştı.

Erivan, 1999 yılında Roma Statüsünü imzalamış ancak Ermenistan Anayasası ile çeliştiği gerekçesiyle onaylamamıştı.

DÜNYA Haberleri, ermenistan
www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.