Ergin: Ankara’da serbest bölge kurulmamasının özel bir nedeni var mı?

DEVA Partisi Teşkilat İşleri Başkanı ve Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, ithalatta üçüncü, ihracatta dördüncü olan Ankara’da serbest bölge kurulamadığını belirterek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Ergin: Ankara’da serbest bölge kurulmamasının özel bir nedeni var mı?
Yayınlama: 21.08.2024
1
A+
A-

Ergin, TBMM Başkanlığına sunduğu önergede, Ankara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ön fizibilite raporunda “Akyurt ilçesinde serbest bölge kurulmasının isabetli olacağı” tespitine dikkat çekti.   

Ergin, “Bilindiği üzere Ankara, Türkiye’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olup, 2023 yılı itibarıyla 12,4 milyar dolar ihracat ve 17,7 milyar dolar ithalatla ülkemizin en çok ihracat yapan dördüncü, en çok ithalat yapan üçüncü ili konumundadır. Ankara Ticaret Odası’nın verilerine göre şehirde toplam 13 organize sanayi bölgesi ve 9.049 sanayi işletmesi bulunmaktadır. Yine hâlihazırda ülkemiz genelinde 19 serbest bölge bulunmakta olup bu bölgelerde 775’i yabancı sermayeli olmak üzere toplam 2.205 firma faaliyet göstermektedir. Bu serbest bölgelerde istihdam edilen kişi sayısı ise bakanlık tarafından yayınlanan son verilere göre 100.000 bandında seyretmektedir. Uzun yıllardır Ankara’da serbest bölge kurulması için Ticaret ve Sanayi Odası Başkanları, iş dünyasının temsilcileri, ihracat-ithalat yapan işletmeler, ısrarla bu talebi dile getirmekte ancak bu talep bir türlü hayata geçmemektedir.”  açıklamasını yaptı.

Ergin, konuyla ilgili şu soruları yöneltti:

“Türkiye’de halen 19 serbest bölge faaliyet gösterirken, Türkiye’nin en büyük ikinci ilinde serbest bölge kurulmamış olmasının özel bir nedeni var mıdır?

Ankara’da serbest bölge kurulması hususu, Bakanlığınızın öncelikli projeleri arasında yer almakta mıdır?

2022 yılı Mart ayında Ankara Kalkınma Ajansı tarafından yayınlanan Akyurt İlçesinde serbest bölge kurulmasına ilişkin ön fizibilite raporu ile ilgili herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmamışsa yapmayı düşünüyor musunuz?”


www.ekonomigundemi.com.tr

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.